Ungdomar, kaffe och Jesus
Den kristna tron i Mongoliet har genomgått en fantastisk utveckling, men församlingarna står också inför nya utmaningar. Hur har väckelsen vuxit genom åren, och hur ser framtiden ut för kyrkan i landet? I den sista delen av vår serie om Mongoliets väckelse får vi en inblick i de mål som församlingarna nu sätter för att fortsätta sprida evangeliet och möta de utmaningar som ligger framför dem.
Väckelsens utveckling
Mongoliet, som är tre gånger så stort som Sveriges yta, har en befolkning på cirka 3,5 miljoner människor. Ungefär hälften bor i huvudstaden Ulaanbaatar. Den första kyrkan i Mongoliet grundades 1991, och sedan dess har väckelsen växt och spridits genom landet.
Enligt officiella siffror finns idag omkring 80 000 evangeliskt kristna i Mongoliet, men många pastorer menar att den verkliga siffran är över 100 000.
För att få en bättre bild av de kristna församlingarna och kyrkornas arbete genomfördes en undersökning som blev klar 2019, precis innan pandemin bröt ut. Man samlade in data från 568 evangeliska kyrkor över hela landet, vilket utgjorde 84 % av alla kyrkor. Resterande 16 % av kyrkorna ville antingen inte delta i undersökningen, eller så nådde man inte kontaktpersonerna.
Undersökningen visade att 46 % av kyrkorna, eller 265 stycken, finns i Ulaanbaatar, medan de resterande 303 kyrkorna är spridda över landet. Vidare kunde man se att 65 % av kyrkornas medlemmar är kvinnor och 35 % män, vilket belyser vikten av ökad evangelisation riktad mot män.
Nya initiativ för unga
Undersökningen visade också att många församlingar har svårt att behålla den unga generationen. Många unga har lockats av en västerländsk, kommersiell livsstil. I så många som 59 kyrkor i Ulaanbaatar och 148 kyrkor i resten av landet saknas helt medlemmar i åldern 19–24 år. Detta är ett stort böneämne för församlingarna.
Ett sätt som flera församlingar har använt för att nå unga är att öppna coffee shops i kyrkorna. Dessa moderna caféer med utbildade kristna baristor serverar kaffe, bakelser och lättare luncher, och erbjuder även gratis wifi. Det finns få ställen där unga kan mötas eller studera, så caféerna har blivit en naturlig mötesplats och ett sätt att komma i kontakt med ungdomar.
Framtida mål och utmaningar
Undersökningen från 2019 visade mycket av kyrkornas situation, men man planerar nu en uppföljande undersökning under 2025 för att se hur situationen utvecklats. Församlingarnas mål är att nå 10 % av Mongoliets befolkning med evangeliet inom några år.
Det här var den sista delen i vår serie om väckelsen i Mongoliet. Vi hoppas att dessa inlägg har inspirerat och gett en inblick i vad Gud gör i landet. Nedan hittar du alla delar av serien.
Väckelsen i Mongoliet
Väckelsens start i Mongoliet
För över 30 år sedan reste en av Ljus i Östers dåvarande medarbetare till Mongoliet och bevittnade början på en andlig väckelse som skulle sätta avtryck i landet. 1990-talet blev en vändpunkt då tron fick fotfäste och började spridas. Nu,…
Mirakler bakom fängelsemurarna
Det har gått över tre decennier sedan Mongoliet öppnade sig för omvärlden efter Sovjetunionens fall, och en kristen väckelse började ta form. Detta är den andra delen av vår serie om Mongoliet, där vi får följa vad Gud har gjort…
”Vi måste träna nästa generation”
Det här är den tredje delen om väckelsen i Mongoliet. Ljus i Östers tidigare medarbetare, som på en resa till Mongoliet på 90-talet fick en första inblick i det växande kristna arbetet, har nu återvänt för att ge oss en…