Hoppa till innehåll

”Vi måste träna nästa generation”

Det här är den tredje delen om väckelsen i Mongoliet. Ljus i Östers tidigare medarbetare, som på en resa till Mongoliet på 90-talet fick en första inblick i det växande kristna arbetet, har nu återvänt för att ge oss en inblick i hur Guds verk har utvecklats genom åren och de under som har skett i församlingarna där.

Utsikt över Erdenet, Mongoliet.
Utsikt över Erdenet. Foto: Privat

Bilresa till Erdenet

Vi reser med bil norrut, till staden Erdenet, dit Magnus och Maria Alphonce flyttade i februari 1993. En sex timmar lång bilresa genom ett fantastiskt vackert landskap med stäpper och berg. Efter att ha sett tusentals kor, får, vildhästar – och en baktrisk kamel – kommer vi fram till denna gruvstad i norra delen av landet. Erdenet är Mongoliets näst största stad med 150 000 invånare. Staden byggdes 1975 för att kunna utvinna Asiens största fyndighet av koppar. Projektet var en gemensam rysk-mongolisk satsning och intäkterna stod för större delen av Mongoliets hårdvaluta. Som lite kuriosa kan nämnas att Ukrainas president Zelenskyj tillbringade fyra år av sin barndom här i början på 1980-talet då hans far arbetade i staden.

Församlingsarbete med hjärta för mission

I Erdenet tas vi emot med öppna armar av församlingen Jesus Assembly Church – kyrkan som Magnus och Maria Alphonce grundade efter dopet i bassängen 1993 (reds. anm: Läs mer om dopet i del ett). Idag finns det många kristna i Erdenet och inte mindre än 15 församlingar.

På söndagen deltar vi på en härlig gudstjänst i kyrkan och får höra fantastiska lovsånger på mongoliska av det unga lovsångsteamet – och pastorn berättar om en framgångsrik evangelisationsresa till Kirgizistan som han precis kommit hem ifrån. När gudstjänstdeltagarna får höra att vi kommer från Ljus i Öster, applåderar hela församlingen länge. De är så tacksamma att Ljus i Öster var med och sände ut Magnus och Maria en gång.

Församlingen har ett mycket aktivt församlingsarbete. De första missionärerna sändes ut redan 1994. Först till den egna staden, sedan till den egna provinsen, och därefter till resten av landet – och nu till länder utanför Mongoliet.

Församlingen har ett aktivt församlingsarbete med missionsfokus. Foto: Privat

Dagverksamhet för fattiga barn

Församlingen bedriver också en dagverksamhet för fattiga barn lite i utkanten av Erdenet. Dit får barnen komma tre dagar i veckan och få mat, leka och ha roligt och få höra bibelberättelser. Barn som är lite äldre, 6–12 år, kan komma på en annan dagverksamhet, Little David, som organisationen MMC bedriver, där de får höra evangeliet. Församlingen anordnar också Alfa-kurser för dem som är nyfikna på den kristna tron och har också en stor ungdomsverksamhet.

Vi måste träna nästa generation och förbereda våra kommande ledare, säger pastorsfrun Saraa.

Besök på barnverksamhet där barnen får godis utdelat.
Utdelning av godispåsar till fattiga barn på dagverksamheten. Foto: Privat

Kyrkoplantering

Även denna församling evangeliserar på ett fängelse i närheten (Reds anm. läs mer om fängelseevangelisation i del 2.). Här finns bara intagna som avtjänar minst 20 år långa fängelsestraff. Även här kommer många till tro.

Målet för församlingen är att plantera kyrkor i hela Mongoliet, och varje sommar anordnar man tält-evangelisation. Man åker till en ny provins i landet varje år och ställer upp ett jättestort tält som man bjuder in lokalbefolkningen till för evangelisationsmöten.

Vi börjar fokusera på provinsen ett år i förväg och ber. Två till tre månader innan tar vi kontakt med de lokala kristna och lokala församlingarna och involverar dem i arbetet. Vi knackar också dörr hos så många vi hinner och berättar om tältmötena, berättar pastor Oko.

Man brukar bjuda in kända lokala sångare till mötena, som man vet drar mycket folk. Ett professionellt dansteam från kyrkan uppträder också och sedan är mötesdeltagarna redo att höra evangeliet. Många får möta Gud för första gången, och många får också uppleva helande för både kropp och själ.

Efteråt får de som kommit till tro kontakt med lokala församlingar som tar hand om dem och hjälper dem att växa i tron, fortsätter pastor Oko.

Detta var den tredje delen i vår serie om väckelsen i Mongoliet. Arbetet och utvecklingen fortsätter, och i nästa del får vi följa församlingarnas arbete och väckelsens fortsatta framväxt i landet. Håll utkik på bloggen för den avslutande delen, och läs gärna även del ett och del två om du missat dem.

Fler artiklar

Kristna i Laos behöver Biblar

Ungdomar, kaffe och Jesus

Mirakler bakom fängelsemurarna