Hoppa till innehåll

Kaya mötte en annorlunda Gud i Bibeln

Läs om hur Kaya från Turkiet mötte Jesus genom Bibeln och kom i kontakt med församlingen som Emre, Ljus i Östers lokala medarbetare, startade i Istanbul.

”Innan jag blev kristen jobbade jag på ett fysioterapicenter. Det var många äldre människor som kom dit för att få hjälp och ofta hade de med sig en medhjälpare. Det var en svår tid för mig i livet, jag upplevde problem både privat med min man och med en kollega på jobbet. Dessutom var jag rädd för nästan allt.

En dag kom en äldre dam till centret och hennes hjälpare satte sig nära mitt bord. Hon öppnade en bok och började läsa den. Boken var väldigt gammal och jag blev nyfiken på vad det var för en bok. Jag såg inte omslaget eller namnet på den och försökte tänka ut vad det kunde vara. I mitt inre upplevde jag en stark önskan om att få veta mer och jag sa till kvinnan: ”Jag vill också läsa den boken!” Hon stod upp, kramade mig kärleksfullt och sa: ”Nästa vecka får du en egen bok”. Jag var förvånad över att hon visade en sådan kärlek till mig och förstod inte anledningen till det.

Veckan efter tog hon med boken till mig och det var ett Nya Testamente. Jag började läsa och insåg snabbt att jag hade hittat en skatt. I den boken såg jag riktig kärlek. Det jag hade fått lära mig om Gud förut var att han är långt borta och onåbar, men i den boken var Gud annorlunda. 

Efter ett tag berättade jag om min jobbsituation för damen som gav mig Nya Testamentet. Det fanns en kollega på mitt jobb som gjorde det svårt för mig. Damen gav mig rådet att ge hela situationen till Gud och jag vet inte varför men jag gjorde som hon sa. Hon bjöd också in mig till kyrkan men jag ville inte gå. Jag fortsatte att läsa Nya Testamentet och gillade det verkligen, men samtidigt var jag orolig över vad min familj skulle säga. Kristendomen är så annorlunda än religionen jag har fått lära mig hemifrån.

I början fortsatte jag läsa Koranen också på grund av familjen. Jag blev inbjuden till kyrkan hela tiden, så till sist åkte jag dit. Där fanns det många människor som bad för mig och jag kände hur mina rädslor försvann. Hur är det möjligt att de bara försvann? Jag tyckte det var konstigt. 

Gud förändrade mitt hjärta helt och det löste också mina problem hemma. Min man såg att min förvandling var positiv och jag såg honom på ett helt annat sätt. Gud löste också jobbsituationen, men på ett annat sätt än jag förväntade mig. En dag började jag gråta vid mitt bord på jobbet, jag kunde bara inte låta bli. Då bad chefen mig att komma in till hans rum och sa: ”Du får sparken!” Det konstiga var att jag inte blev ledsen alls utan kände en befrielse att slippa den jobbiga situationen med kollegan. Eftersom jag blev avskedad fick jag avgångsvederlag, vilket var en enorm ekonomisk lättnad. Nu fanns plötsligt mer tid att läsa Bibeln, gå till kyrkan och lära känna Gud. Han använde den tiden till att fördjupa mig i tron. Jag döpte mig och min man kom också till kyrkan, trots att han inte är kristen.  

Gud har gett mig så mycket. Jag hade inga barn när allt detta hände och jag längtade efter att bli mamma. I kyrkan bad de för mig och profeterade att jag kommer att få en son. Jag valde att lita på Herren och tio år senare fick jag en son.” 

Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet