Hoppa till innehåll

Här får thailändska barn höra om Jesus

David och Miriam har precis kommit hem från Prachuap i Thailand, när vi får samtala med dem om den nya fritidsklubben Friends of the Cross som de har startat i en skola för elever som är nyfikna på den kristna tron. Sedan tidigare är de engagerade i skolan som har omkring 1200 elever från förskolan upp till nionde klass. De är barn från tre år upp till femton år gamla som bor i en region där nästan alla är buddister.

David är uppvuxen som missionärsbarn i Thailand och det var hans föräldrar som grundade skolan i Prachuap. Men det var inte självklart att han skulle dit som vuxen och arbeta på skolan. Fram tills han var tolv år bodde han i Prachuap med sina föräldrar och tre systrar, men de fick åka hem till Sverige tidigare än planerat, eftersom Davids mamma fick cancer.

I tonåren träffade David sin blivande fru Miriam, och som bröllopsresa åkte paret till Thailand. De hade båda en stark längtan efter att missionera redan då, men visste inte vart de skulle åka. När de besökte Prachuap, gick de upp på ett berg och Miriam frågade Gud: ”Är det hit vi ska?” och tänkte samtidigt att det vill hon nog inte, för allt är så främmande. Guds gensvar var tydligt – de skulle till Prachuap men det skulle ta många år tills det var dags. Åren gick och de fick barn, men de släppte aldrig Thailand i sina hjärtan. 

”Runt 2005 började vi åka till Thailand med familjen och Gud rörde vid oss då. Under våra resor vattnade Gud vår längtan och visade att det är till Thailand vi ska. Det var en bönebörda över oss som inte släppte. Vi bad och grät och pratade om att det måste finnas en väg till att kunna jobba där. Vi tog steget i tro och tänkte att även om ingen församling sänder ut oss, så gör Gud det. När vi tog steget föll allting på plats, många hinder och problem löste sig och vi kunde åka ut”, berättar Miriam. 

Guds ord var den trygga platsen för familjen, som flyttade till Thailand med sina tre barn. Väl på plats fick de en förfrågan av rektorn för den thailändska skolan i Prachuap om de ville starta en engelsk gren på skolan för att undervisa barnen i engelska. De har sänt ut volontärer som undervisat på plats i tolv år och har själva funnits där regelbundet flera gånger per år. Under pandemin fick de inte åka dit så undervisningen skedde online. Pandemiåren var en enorm utmaning för den thailändska skolan och många barn hade svårt att följa med i skolan när de blev hemma. I oktober förra året kunde de åka tillbaka igen. 

En dag hände något som inte får hända. I samband med ett massivt regnoväder, dog en lärare på skolan. De hade en minnesgudstjänst för läraren, som var kristen, i tre dagar och hela hans släkt och många buddistiska elever kom dit. De flesta hade aldrig varit på en kristen begravningsgudstjänst tidigare och fick för första gången höra en kristen predikan om vad som händer efter döden. David berättar att det var en tragisk men fin begravning och säger: 

Det hände något bland eleverna efter dödsfallet. Många av dem hade frågor om den kristna tron och blev intresserade av att höra mer. Vi hade tidigare hört talas om ett skolkoncept i Thailand som kallas Friends of the Cross. Skolor brukar ha många klubbar och denna är en av dem. I många år hade vi tänkt på hur vi kan nå eleverna med evangeliet, utan att familjerna blir oroliga och tar ut dem från skolan. Det kan vara kontroversiellt att dela kristen tro i skolmiljö och vi upplevde att klubbkoncptet är vägen. Det är en fritidsaktivitet efter skolan.”

Det är ett stort och seriöst steg för thailändare att gå till en kyrka och man är rädd för att gamla traditioner och kultur ska bli lidande. Därför kan föräldrar bli oroliga om man delar kristen tro på lektionerna och bjuder in barnen till kyrkan. Då kan det hända att föräldrarna tar bort sina barn från skolan. För att det inte ska hända, har David och Miriam startat den kristna klubben som inte upplevs som något hotfullt av föräldrarna. När de ser att barnen blir glada och trygga, är det lättare att dela evangeliet och bryta igenom. Tanken är att erbjuda regelbundna gudstjänster på fritiden. 

Nu kan de möta alla elever som har visat sitt stora intresse för att lära sig mer om etik, moral och den kristna tron. Många frågar också efter förbön. Genom att bygga vänskapsrelationer med eleverna kan de dela evangeliet. Klubben har öppet fyra dagar per vecka och man blir medlem i ett år. 

”Under ett helt år kommer eleverna att exponeras för evangeliet. Det är underbart att så fritt kunna dela evangeliet i ett buddistiskt land”, säger David. 

Två dagar per vecka är det olika aktiviteter för barnen, där man bygger vänskap. Då spelar de fotboll, vollyboll, kubb, badminton, brädspel eller basket ihop eller sysslar med något kreativt. En dag är det undervisning och en dag blir det uppföljning av undervisningen. Det är tre unga ledare som tar hand om klubben och de är väldigt tacksamma över att få stöd till att driva den. Ljus i Öster var med och hjälpte till att starta upp arbetet och ger stöd till att driva klubben, så att barnen kan få svar på sina frågor om kristen tro i en vänskaplig miljö och få möjlighet att få höra evangeliet. 

Be för barnen, deras familjer och ledarna på klubben.

Vill du stötta arbetet? Skänk en gåva via Swish (900 36 25) eller bankgiro (900-3625) och märk med ”Klubben”.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet