Hoppa till innehåll

Förföljelsen av kristna ökar – 365 miljoner drabbas

Kvinna ber uppe i bergen
Var sjunde kristen i världen blir utsatt för diskriminering, förföljelse och våld på grund av sin tro. Foto: Doidam10

Situationen för de kristna i världen blir värre. Fler än någonsin förföljs för sin tro och utsätts för våld. Nästan 5000 kristna miste livet på grund av sin tro förra året, och det är endast fall som rapporterats. I verkligheten är siffran sannolikt högre.

Det står tydligt i tidningsartiklar och syns i statistiken men ändå verkar det dystra faktumet vara dolt i många sammanhang. De kristna är, till antalet, den religiösa gruppen som förföljs mest på grund av sin tro. Redan 2014 stod det i Svenska Dagbladet att 80 procent av alla som utsätts för religiös diskriminering i dag är kristna.

Varje år sammanställer Open Doors en lista på de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som störst, så kallad World Watch List. Insamlade data för rapporten 2024 visar på att situationen förvärras för de kristna. I pressmeddelandet från januari i år står det: ”365 miljoner kristna förföljs nu för sin tro, samtidigt som våldet mot kristna ökar.” Det handlar om att var sjunde kristen i världen blir utsatt för diskriminering, förföljelse och våld på grund av sin tro. Också attacker mot kyrkor och kristna institutioner är det högsta någonsin. Nästan 5000 kristna bragdes om livet på grund av sin tro förra året (och det är endast fall som rapporterats). Misshandel och hot ökar, detsamma gäller för attacker mot de kristnas egendomar eller samlingsplatser. Open Doors rapporterar också att 10 000 kyrkor stängdes eller förstördes i Kina förra året. Oregistrerade husförsamlingar som samlades på hotell eller kontorslokaler splittrades i mindre hemgrupper. Till och med registrerade kyrkor har fråntagits sina möteslokaler och tvingats att gå samman med större kyrkor.

Flera av de länder som finns med i Open Doors lista tillhör Ljus i Östers målområde. Det berör bland annat nationella medarbetare i Turkmenistan, Kazakstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Kina, Indien, Turkiet och Iran.

I de centralasiatiska länderna är kristna med muslimsk bakgrund de mest utsatta, de förföljs inte bara av myndigheterna utan också av familjen och sina vänner. Misshandel och hot är vanligt eller att bli utkastad hemifrån.

Vi har träffat flera unga kvinnor och män i Centralasien som har blivit avklippta från sin familj när de berättade om sin nya tro. Det är anledningen till att vi ofta måste ändra namn i våra reportage eller utelämna en specifik region när vi berättar om medarbetare på fält. Ljus i Östers första prioritet är alltid medarbetarnas säkerhet och den kompromissas aldrig. Vi kan inte berätta allt.

Var med och stå upp för de mänskliga rättigheterna! Hjälp oss att stötta de lokala hjältarna som jobbar i bland annat Centralasien, Kina och Turkiet. Var med oss i bön och bidra med en gåva till arbetet om du har möjlighet.

Swisha din gåva till 900 36 25 eller ge via bankgiro 900-3625. Märk med ”Mänskliga rättigheter”.

Fler artiklar

Raju gick från lastbilschaufför till diakon

Miraklet som förändrade Snehas liv

Ezgi hittade skatten