Hoppa till innehåll

Ezgi hittade skatten

Vi får glädjas tillsammans när nya namn skrivs in i Livets bok. Läs ett vittnesbörd från en syster i Turkiet som nyligen har döpt sig.

Jag heter Ezgi, är 32 år och har studerat statsvetenskap på universitetet. Jag har bott i Istanbul nästan hela mitt liv, är gift och vi har en tvåårig dotter. Jag föddes in i en familj med islamska rötter; min pappa växte upp strikt religiöst men praktiserade inte religionen själv när han blev äldre. Jag lärde mycket om tro av mina farföräldrar. Dessutom studerade jag också arabiska för att förstå Koranen bättre. Jag bad mycket, kunde många suras utantill och försökte hjälpa dem som hade ekonomiska problem.

Ung kvinna står på en gata med färgglada butiker. Hon tittar in i kameran.
I sin ungdom började Ezgi ifrågasätta den religion hon hade vuxit upp med. Foto: Marius/Adobe Stock

Under min ungdom började jag ifrågasätta många saker med min religion. Jag fortsatte att be men kände att jag sjönk djupare i förtvivlan. Till slut kände jag att jag inte tillhörde någon tro. Om någon frågade mig om min religion, svarade jag att jag är muslim men i verkligheten var det inte längre sant.

När jag väntade min dotter, började min man gå till en kyrka. Han var öppet ateist men började förändras när han gick till kyrkan. Efter ett tag blev jag nyfiken på hans förändring och vi pratade mycket om Jesus Kristus. När jag äntligen bestämde mig för att följa med till kyrkan, blev jag välkomnad på ett mycket kärleksfullt sätt. Pastorn och hans fru tog hand om mig, lyssnade på mig och svarade tålmodigt på mina frågor. De berättade att en gång i tiden var de muslimer och deras berättelse om hur de blev kristna gjorde starkt intryck på mig. Jag kände att jag går igenom en liknande process som de gjorde.

Det var i kyrkan jag började omvärdera min tro och mitt liv. Jag deltog i Bibelstudier och fann en ny förståelse för Jesus Kristus. Hans budskap om kärlek och frid gav mig en känsla av trygghet och hopp. Nu, efter att ha tagit emot Kristus i mitt liv, upplever jag en djupare mening och ro.

Pastorn predikade utifrån Johannes 1:38, där Jesus vände sig till de första lärjungarna och frågade dem: ”Vad söker ni?” och han frågade oss i församlingen på samma sätt: ”Vad letar ni efter?” Jag började då automatiskt fråga mig själv samma fråga, om och om igen. Det ledde till att jag började vara med på Bibelstudier och efter ett tag gav jag mitt liv till Jesus Kristus.

Nu upplever jag att mina böner blir besvarade, jag känner mig trygg och fridfull. Jag vill lära mig mer och mer om Jesus och hjälper till i kyrkan så mycket jag kan. Bibelstället som har påverkat mig mest är Matteus 11:28-30: ”Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då ska ni finna ro för era själar, för mitt ok är milt och min börda är lätt.” Nu när jag har kommit till Jesus, har han gett mig vila, säger Ezgi.

Namnet är ändrat av säkerhetsskäl och personen på bilden har ingen koppling till texten.

Fler artiklar

Raju gick från lastbilschaufför till diakon

Miraklet som förändrade Snehas liv

Förföljelsen av kristna ökar – 365 miljoner drabbas