Hoppa till innehåll

Be innan solen går upp

Det händer mycket i Laos och de lokala församlingarna upplever en väckelse. Men gamla tankesätt är svåra att ändra på och förföljelsen av kristna är fortfarande ett stort problem. Tomas och Sunisa vittnar om att nyckeln till genombrott finns i bönestunderna tillsammans med familjen. 

Ljus i Öster har fått ett brev från Tomas och Sunisa i Laos, våra nationella medarbetare i fält. Texten är full av tacksamhet för det som händer i Laos genom arbetet och för alla som bidrar till att deras enorma jobb bär frukt. Vi får se en bild från ett barnmöte i en lokal byförsamling. Det är några vuxna och massor av barn som sitter på en gul-grön filt på marken framför enkla trähus. De har tagit av sig sina sandaler, som ligger i en hög bredvid filten, och blundar. De ber. Tomas skriver att de alltid arbetar genom den lokala församlingen, oavsett om de är i städer eller små byar. 

Tack vare arbetet med familjeboken, som ger innehavaren rätt till utbildning, sjukvård och ID-handlingar, kan fler och fler barn börja skolan och se fram emot en bättre framtid. Vårdkontraktet som de utarbetade efter Tomas sjukhusvistelse och som blev möjligt genom stöd från Ljus i Öster, ger mycket positiv respons. Det har till och med uppmärksammats av den svenska ambassaden i Bangkok. Genom vårdavtalet kan de som annars nekas vård, på grund av sin tro, läggning, politiska åsikter eller brist på pengar, få den vård som behövs. Det sociala arbetet öppnar upp för att evangelisera och Tomas berättar att människor tar emot Jesus i sina liv hela tiden. Men det finns också utmaningar. 

”Vi möter ett kompakt motstånd från dem som inte gillar Jesus och Guds idé om försoning och frälsning”, skriver Tomas. 

Det är en väckelse om pågår i de lokala församlingarna i Laos. Fler och fler blir kristna och vill samlas till gudstjänst. Det innebär att det just nu finns ett stort behov av lokaler. I många byar har de lokala församlingarna byggt kyrkor i flera år, för att kunna rymma alla som vill komma. Den stora tillväxten är möjlig för att det nu är lagligt att tro på Jesus i Laos. Men trots detta är förföljelsen av kristna och andra oliktänkande i landet fortfarande aktuell.

Under en sångledarkonferens i höstas mördades en pastor på väg till konferensen. Han dog på grund av sin tro och lämnade efter sig en hel familj i sorg och nöd. Det är även i dessa situationer som Tomas och Sunisa räcker ut sina händer och finns där för att stötta familjer i nöd. 

Nyckeln till att stå emot i svåra tider finns i bön, skriver Tomas, och han är övertygad om att bönestunderna i hemmet är vägen till att få se genombrott. Tillsammans med sin fru Sunisa, ser de hur bönen är den avgörande förberedelsen för hela arbetet. Paret tar hand om utsatta flickor i sitt familjehem och vittnar om att när flickorna ber så känns det som att himlen öppnar sig. Med Jesus som förebild, som hade för vana att gå upp tidigt på morgonen för att be, har familjen tillsammans bestämt att gå och lägga sig tidigt för att kunna kliva upp före soluppgången och be. Familjen ser det som ett bönesamarbete med Gud själv och alla som bidrar till arbetet, för att kunna se god frukt. 

”I dessa bönestunder märker vi hur Gud leder oss i både tankar, språk och i det vi gör. Vi har upptäckt att det är bättre att prata med Gud innan bekymmer kommer”, skriver Tomas. 

Ta gärna med Laos i dina böner och var med i bönesamarbetet. Var med och ge för att arbetet kan fortsätta. Swisha 900 36 25 eller ge via bankgiro 900-3625 och märk din gåva med ”Laos”. 

Namnen är ändrade av säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet