Hoppa till innehåll

Änglavakt vid tullstationen

Sedan Lars Narin gick i pension har han arbetat med att gå igenom det arkivmaterial som Ljus i Öster ännu inte lämnat in till Riksarkivet.

Lars Narin var under många år ansvarig för litteraturarbetet på Ljus i Öster. Han har under en längre tid ägnat sig åt att gå igenom det av Ljus i Östers arkivmaterial som ännu inte lämnats till Riksarkivet. Bland materialet finns en stor del från ”Farmen”, gruppen som i hemlighet förde Biblar över gränser in till kristna syskon i öst, som saknade Guds ord. Rapporter, instruktioner, kartor med mera. Bland alla handskrivna lappar, hittade Lars följande berättelse:

Gud är inte emot smugglingen… Mot slutet av sommaren blev det allt svårare för ett team att slippa genom tullen in i det stora landet. Bilarna borrades igenom så de var som silar. Arbetet var som ett nervkrig, och teammedlemmarna var alldeles slut. De hade tänkt att göra en resa till före säsongens slut, men alla var rädda. Några vägrade blankt att åka en gång till, men den som hade uppgiften att preparera bilen hade bestämt sig för att göra en till resa. Han jobbade i sitt anletes svett och gjorde ett hemligt utrymme i bilen. De hade beslutat att sätta Gud på prov. Om Han inte bevarade dem, skulle de aldrig försöka igen. De tryckte gaspedalen i botten och styrde mot gränsen.

Arbetarna vid tullen borrade och borrade, de var alldeles rasande. En tog till yxan och började hacka. Chauffören nästan svimmade när han såg det. Men sedan kastade mannen yxan ifrån sig och tog ett långt verktyg och försökte slå det genom bilens underrede för att känna efter om det fanns något innanför. Men verktyget fastnade och gick inte ta loss. Han jobbade och slet men det satt fast. Efter en lång stund fick han bort verktyget och skrek argt och förtvivlat: ”Stick härifrån!”. Och bilen fick åka!

När teamet var hemma igen berättade de om sin kamp under den sista resan till sina förebedjare och understödjare. Då sa en broder i bönegruppen: ”Jag bad så för just den resan. Och jag bad Herren att sända åtminstone två änglar att beskydda lasset!” Då steg en broder upp, som hörde till teamet, och började berätta om en syn med helig fruktan. När de åkte till tullstationen fick han se en strålande ängel sänka sig ner till tullbyggnaden och när bilen kördes till verkstaden såg han en annan ängel stiga in i bilen.

När teamet efteråt öppnade det hemliga utrymmet i bilen fick de se att Biblarna var oskadade. Men det långa verktyget som tullmannen använde hade genomborrat en Bibel och hade gått igenom från Uppenbarelseboken ända till Josuaboken och stannat på en vers: ”Se, jag har bjudit dig att vara frimodig och oförfärad; så var nu icke förskräckt eller försagd. Ty Herren din Gud är med dig i allt vad du företager dig.” Teamet fick svar ifrån Herren att de inte skulle ge upp utan fortsätta med frimodighet.

Lars Narin driver idag ett eget förlag och har bland annat gett ut den självbiografiska boken ”Med en vit rock i sotflagornas land” – om en livsresa som tar oss till Sovjetunionen och in i det slutna Kina.

Fler artiklar

Raju gick från lastbilschaufför till diakon

Miraklet som förändrade Snehas liv

Ezgi hittade skatten