Hoppa till innehåll

Vladimir gick från heroinberoende till Jesustroende

Vin, marijuana och heroin till frukost

 

– När det var som värst tog jag fem lugnande piller, en flaska vin, en marijuanacigarett och en heroinspruta till frukost, säger Vladimir.

 

– Att det skulle gå så illa förstod jag inte när jag som tonåring började stjäla och kom med i ett gatugäng. Det var nog snarare min äventyrslusta som fick in mig på den kriminella banan. Egentligen behövde jag inte stjäla. Jag växte upp i lycklig och välbärgad familj. Mamma var partifunktionär och pappa var chef för ett energiprojekt.

Vladimir blev duktig på idrott och var en framgångsrik boxare innan han lade av vid 28 års ålder. Hans boxarframgångar gav honom också auktoritet i den kriminella världen. Ett tag styrde han alla de kriminella ungdomsgängen i sin stad. Samtidigt höll han också på med helt legal affärsverksamhet, bland annat en videobutik och en bensinmack för gasdrivna bilar.
– Jag tjänade så stora pengar att jag började drömma om ett eget litet flygplan. Det blev emellertid aldrig något flygplan, pengarna gick till droger i stället. Det började med enkla droger, men snart blev missbruket allt tyngre. Snart gick alla pengar till att skaffa heroin och all min auktoritet försvann. Jag förlorade allt jag ägde och hamnade på samhällets botten.
– Jag ville komma bort från alla problem och få lugn och ro. Jag trodde mig ha hittat en utväg när jag tog på mig en annan persons brott och dömdes till sju års fängelse – men det uppdagades och de släppte mig redan efter en och en halv månad.

Vladimir hade hört talas om en kyrka där de tillbad en levande Gud. Han åkte dit och blev frälst.
– Jag upplevde en outsäglig lycka över att vara förlåten och befriad. Jag gick i ett ständigt lyckorus och behövde inga droger längre. Gud älskade mig och kallade mig sin son.
Han var gift, men familjen var i kaos. Sonen hade redan hamnat i ett gatugäng, dottern hade struma och förutom att hans fru också missbrukade hade hon fått leukemi.
– Jag började be för min familj och berättade för dem om den förvandling jag varit med om. Jag fick be för dotterns struma och inför allas ögon försvann svullnaden på halsen. Mina barn och min fru ville också bli frälsta. Redan samma år dog tyvärr min fru av sin leukemi.

Så småningom började Vladimir arbeta i den församling där han blivit frälst. Han ledde en Alphakurs och arbetade med de nyomvända. Sedan följde några år med arbete på ett rehabiliteringscenter och därefter blev han pastor i en församling och arbetar även där mycket med dem som har eller har haft missbruksproblem, och arbetet bär riklig frukt.
– För några år sedan gifte jag om mig och min fru arbetar tillsammans med mig i församlingen. Min dotter bor också här och hjälper till med de äldre och själavården i församlingen. Min son bor på en annan ort där han är pastorns medarbetare. Han är gift och har gett mig tre barnbarn. Tänk vad Gud har varit god mot vår familj.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg