Hoppa till innehåll

Ung ukrainare vill plantera kyrkor

Ljus i Öster stöder en bibelskola i Moskva. Vitalij från Ukraina är en av eleverna på skolan. Han berättar om de kunskaper han fått från bibelskolan som varit till stor hjälp när han nu är med och startar nya församlingar i Ukraina, mitt i kriget.  

Hur blev du kristen? 

Mina föräldrar är kristna och jag har gått till kyrkan i hela mitt liv, men jag minns ingen söndagsgudstjänst från den tiden som berörde mig. Mitt beteende som barn var fruktansvärt, jag mobbade andra barn i skolan och levde inte på ett kristet sätt. Trots att jag gick på alla barnläger och alla lektioner på söndagsskolan, hade jag ingen relation med Gud.

En gång bjöd en kompis mig till ett barnläger som en annan kyrka anordnade. Det var en otrolig upplevelse för mig. Människorna, musiken och hela atmosfären var imponerande. Det var första gången som jag gillade att lyssna på predikan. På tredje dagen bjöd en pastor in människor till omvändelse och jag gick fram direkt utan att tänka två gånger om saken. Det var första gången i mitt liv som jag upplevde sådana känslor, jag förstod att jag är en syndare och att Jesus älskar mig. Men efter lägret föll jag sakta in i mitt gamla liv igen, jag fick nya vänner och började dricka alkohol, röka och fylla mitt inre med massa skräp. Jag visste att det jag höll på med inte var bra och väntade ett helt år för att få komma till sommarlägret igen. Den gången, när det var dags för omvändelse, bestämde jag mig att nu vill jag inte leva mitt gamla liv längre.

Efter lägret gick jag till kyrkan som arrangerade lägret och kände varje gång att pastorn predikade bara för mig. Gud började förändra mitt liv. Inom ett år blev jag döpt och började hjälpa till i församlingen. Det var annorlunda i den kyrkan jämfört med det jag var van vid. Jag växte upp med massor av regler om hur man bör klä sig som kristen och så vidare, men nu kände jag frihet. Pastorn predikade att Gud älskar mig för min egen skull och det handlar inte om regler i första hand.  

Hur bestämde du dig för att gå bibelskolan?

Det var pastorn i församlingen som bjöd in mig. Den Helige Ande verkade i mitt liv, jag fick en längtan efter att evangelisera och pastorn sa till mig: ”Om ett år kan du gå bibelskolan om du vill.” Jag tackade ja, men visste också att det skulle bli svårt för mig. Jag bor i Ukraina och när det var dags att börja skolan, som är i Moskva, kom coronaviruset och jag kunde inte åka till Ryssland. Jag var tvungen att vänta ett år till för att få börja. Gud öppnade en väg och ett år senare kunde jag åka till Ryssland för att gå på bibelskolan.  

Hur praktiserar ni det ni lär er på skolan? 

Jag kunde endast stanna på skolan i Moskva i tre månader. Jag var tvungen att åka tillbaka till Ukraina på grund av kriget. Allt som jag lärde mig på skolan, kan jag nu praktisera i min församling, genom hemgrupper och evangelisation, tillsammans med vänner och genom att skapa personliga relationer. Jag har en stark grund från skolan som jag inte hade innan. När jag studerade hade jag många frågor om arbetet i en församling och jag fick lära mig av människor som har predikat i många år.

Alla på skolan får en stark grund i Bibeln och vi fick också lära oss hur man praktiserar det som står i Bibeln. Jag fick svar på många av mina frågor och tiden på skolan ändrade min bild på hur det är att tjäna Gud. Evangelisation är enkel för mig, eftersom jag vet att det är sanning.

Nu är jag med i ett team som planterar nya församlingar i olika städer i Ukraina. Behovet är massivt just nu och jag känner att jag är på rätt plats i rätt tid.  

Vad är dina framtidsplaner? 

Jag vill arbeta med evangelisation och vara en person som Gud kan nå andra människor genom. Jag vill starta nya församlingar, eftersom det var på mitt hjärta redan när jag omvände mig. Jag jobbar också tillsammans med min flickvän, som är i Tyskland just nu, och vi vill starta en församling ihop. Vi har redan börjat, jag är med och planterar kyrkor här i Ukraina och min flickvän startade en församling som hjälper ukrainska flyktingar i Tyskland. 

Mannen på bilden har ingen koppling till texten. Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet