Allt fler iranier vill läsa Bibeln – trots förtryck
Iran är en islamsk republik, men i praktiken är landet en religiös diktatur. De som inte stöttar regimen tystas med fängelse, tortyr eller i värsta fall avrättning. Det finns ingen officiell kyrka i Iran och det är olagligt att konvertera till kristendom.
De iranska myndigheterna är bra på att lokalisera och hitta kristna. Att äga en Bibel kan ge dig fängelsestraff. Pastorer fängslas och straffas rutinmässigt. Sedan släpps de och myndigheterna hoppas på att de flyr landet. På det sättet vill myndigheterna minska inflytandet från kristna. Men det finns de som stannar kvar och fortsätter med att berätta om Jesus och de vittnar om att det finns en andlig hunger i landet.
Det bor omkring 84 miljoner invånare i landet och drygt hälften är perser, näst flest är azerierna och upp till en tiondel är kurder. Resten tillhör en rad mindre folkgrupper, som till exempel turkmener. Majoriteten av iranierna är muslimer och landet har världens största shiamuslimska befolkning. Andra religiösa grupper diskrimineras och om en muslim konverterar till en annan religion riskerar han eller hon dödsstraff*. Även våld eller uteslutning från familjen är att förvänta sig om man blir kristen.
Eftersom fler och fler ändå väljer att bli kristna, finns det ett stort behov av biblar i Iran. Vår partner Eugene berättar att de har en plan om att börja trycka biblar på farsi och sprida i landet. Redan nu tillverkar de elektroniska biblar och smugglar in biblar i bokform. Men nu vill de alltså även börja trycka vanliga biblar.
Väckelsen rör sig och det är kanske ingen slump att många kinesiska missionärer just nu befinner sig i länderna i mellanöstern, som vi berättade om i ett tidigare inlägg. Vill du vara med i det som startats i Iran, märk din gåva med “Iran”.
* Källa: ui.se