När Maya fick sin familjebok förlorade människohandlarna greppet om henne
Tioåriga Maya existerade inte officiellt. Därför var hon offer för människohandel i Laos. Läs om hennes väg till sin nya familj och om svaret på hennes böner.
I en liten by i Laos bor en flicka som heter Maya. Varje morgon kliver hon upp innan solen har börjat skina in genom fönstret och klockan 05.00 börjar hennes dag. Hon tvättar sig och kokar lite ris, sedan är det dags att ta sig ut till risfälten för att jobba eller till någon annan odling där det behövs daglönare. Maya är tio år gammal, men går inte i skolan. Hon är inte registrerad som medborgare i Laos och har ingen familjebok, vilket innebär att hon inte kan gå i skolan, inte har rätt till sjukvård, hon har inga rättigheter och ingen identitet. Officiellt finns hon inte.
För att överleva i den fattiga landsbygden måste människor själva skaffa sig mat för dagen genom att ta tillfälliga jobb som daglönare. Ofta ägs dessa daglönare av någon liga som sysslar med människohandel. Eftersom arbetarna inte har något rättsskydd, så utnyttjas de ofta. Speciellt flickor blir offer för att användas för sexuella tjänster när de inte är ute på fälten och arbetar. Därför försöker Maya att jobba så ofta och länge det går på risfälten. Hon ber en återkommande bön, tyst för sig själv, varje kväll innan hon somnar: ”Jesus, ta mig härifrån… ge mig ett hem där det finns sång och där jag får mat.”
Tre år senare kommer en svensk man tillsammans med sin laotiska fru till byn där Maya bor. Det är Tomas och Sunisa som har en vision om att hjälpa barn med att få börja skolan och få ett bättre liv. Maya och hennes syster får följa med dem till deras hem och får hjälp med att få en familjebok som gör det möjligt för systrarna att börja skolan, få rätt till sjukvård och för första gången i sina liv få sina egna ID-handlingar. Mayas bön blev besvarad, Jesus tog bort henne från helvetet hon bodde i. I hennes nya hem har hon fått en familj som inte bara ger henne mat och andra livsnödvändiga saker som ett barn har rätt till, utan där ”pappan” älskar att spela gitarr och sjunga sånger han själv hittat på. Det är ett varmt hem med massor av sång.
Sakta kunde Maya börja bearbeta sina trauman och påbörja ett nytt liv. Idag delar hon detta hem med 14 andra flickor, varav fyra har hunnit bli vuxna. Under tiden som familjehemmet funnits, som Tomas och Sunisa skapade, dyker det hela tiden upp barn som vill komma och bo hos dem eller få hjälp med att börja skolan. Det finns enorma behov. Laos är ett land med en ung befolkning där omkring 31 procent av laotierna är under 15 år. De flesta som kommer kan inte bo kvar i familjen av praktiska skäl, men de får hjälp med att få ID-handlingar, börja skolan och få en nystart i livet. Tomas berättar att med stöd från Ljus i Öster har de kunnat se hur mer än 650 människor, under en period av ett och ett halvt år, har fått ett bättre liv. Den svarta marknaden med människor som handelsvara är mörk och människor som inte har några rättigheter är enkla offer för de som vill utnyttja dem som inte ens har mat för dagen. Tomas säger: ”Vi ser att med hjälp av Ljus i Öster kan vi inte bara göra livet bättre för många, utan vi kan också rädda liv. Liv till en ljusare framtid, tryggare sömn och tydliga bevis på att Jesus svarar på bön. Precis som det hände för Maya”.