Hoppa till innehåll

Till er som inte har glömt oss – Ett brev från Xinjiang.

Ett brev har tagit sig ända från Xinjiang och in över den svenska gränsen, från en person som lever för Jesus i vad som troligen är den mest teknologiskt övervakade regionen i världen. Vi har censurerat identifierbar information och uteslutit fotona. Här följer personens egna berättelse.

Först och främst, tack för alla era böner. Vi behöver verkligen varenda en. Min familj ▆▆▆▆▆▆▆▆ och jag lever, bor, ▆▆ och tjänar Gud i ▆▆▆▆▆▆▆▆, Xinjiang. Det som händer här är identiskt till vad hela Kina utsattes för 1966-1976. Kultur- revolutionen händer igen. Ordförande Mao startade kulturrevolutionen 1966 för att göra sig av med ”dåliga element” och frambringa sann kommunism. All grymhet och förföljelse av kristna under den tiden i Kina speglar det som

hände i Sovjetunionen några decennier tidigare.

Kineser tilläts inte att ha en bibel. Tvärtom, alla var tvungna att bära med sig ett exemplar av boken ”Maos lilla röda”. Alla biblar och kristna böcker konfiskerades och brändes av rödgardisterna. Kristna bekämpades. Alla predikanter och kyrko- ledare arresterades, sattes i fängelse eller sändes till arbetsläger. Många mördades av rödgardisterna för sin tro på Kristus, och förföljelsen ledde andra till självmord. ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ Eftersom alla biblar i Kina totalförstördes, så fanns bara bibeldelar som kopierats för hand. Att bli påkommen, även med en sådan, kunde ge ett långt fängelsestraff eller döma en till ”omskolning genom arbete”. Än idag tillåts inte kristna att ha biblar i fängelser.

Situationen i Xinjiang idag är identisk med vad hela Kina genomled då. Man kan kalla det för en anti-uigurisk kulturrevolution. Hela befolkningen hålls på helspänn för något, men ingen vet vem fienden är.

Handlare grupperas om 10 personer, utrustas med något som liknar ett bränn- bollsracket och tillkallas regelbundet under dagen för att lära sig försvarsövningar. Hela kluster av befolkningen har kallats in för att spionera på varandra i utbyte mot generösa belöningar för den allra minsta information som sätter dit en granne. Övervakningsnätverk har sett till att ingen kan hålla sig under radarn. Faktum är att den som håller sig under radarn för länge genom att stänga av telefonen och inte gå hemifrån kommer omedelbart få besök och troligen föras bort. Kinesiska myndigheter försöker radera allt uiguriskt: den traditionella kulturen, tankesättet, litteraturen, språket och språkundervisningen.

Jag fick höra att alla sektioner på uigurika i Xinjiangs bibliotek hade stängts, för två år sedan. Sedan hade all litteratur på uiguriska fraktats bort till en okänd destination; kanske till ett hemligstämplat lager, kanske för att förstöras.

Hela uiguriska bostadsområden dras upp med rötterna. De undanträngda uigurerna tvingas sedan flytta till mixade han-kines/uigur-områden.

Kinas högste ledare, Xi-Jinpings, personlighetskult är påtaglig. Xinjiangs ekonomi lider på grund av de statliga påtryckningarna, men politik är nu mycket viktigare för den kinesiska regeringen än ekonomi.

Under kulturrevolutionen hördes revolutionära sånger i högtalarna, för det mesta för att hylla Mao, folkets frälsare i det Nya Kina. Den som besökt Xinjiang efter 2016, har också fått utstå ett bombardemang av propagandasånger och se Xi-Jinpings egen vision av Nya Kina prisas på jätteskärmar. Klädd i sin egen version av en Mao-kostym, är Xi-Jinpings leende persona allestädes närvarande på reklamtavlor, tallrikar, muggar och posters, omgiven av glada barn, fabriks- arbetare och gruvarbetare.

Militär och polis klädda i skyddsvästar, hjälmar och beväpnade med maskingevär, batonger och pansarfordon, kan ses överallt. De kollar alla som passerar, speciellt icke-han-kineser. Ofta kräver de att du visar id-kort eller pass. Ibland ber de om din mobiltelefon för att skanna den med en speciell apparat för att se om du har något videoklipp som propagerar för radikal islam nedladdat eller en otillåten app installerad.

Det fanns ungefär 5000 kristna uigurer innan utrensningen började. Nu har alla som varit aktiva i församlingsarbete tagits till de ökända omskolningslägren. Resten lever i konstant rädsla. De vågar inte samlas för att be, läsa eller studera Bibeln tillsammans. De vågar inte ens ha Bibeln eller någon religiös litteratur på något språk i sina hem eller på sina telefoner.

Under kulturrevolutionens dagar så stämplades den som hade släktingar utom- lands som en revisionist. Alla som har släkt utomlands idag är under samma strålkastare. All kommunikation med världen utanför är förbjuden med risk för inspärrning, och alla som har släkt i någon av de 26 förbjudna länderna riskerar ännu omänskligare fängelsevistelser.

Slumpmässiga razzior, övervakning, olagliga inspärrningar, tillsammans med försvinnanden och tortyr påminner om eran 1966-1976. Det finns inget nytt i Kina, samma metoder som då, implementeras idag.

Xinjiangs polis säger något i den här stilen: ”Du måste göra som vi bett dig. Alla som vägrar röka cigaretter kommer att dras med till ”avsägelsemöten”. Vi kämpar för att utrota dina gamla traditioner och etablera ett modernt sätt att leva. Förstått? Åt ▆▆▆▆ med din trosuppfattning!”

Varje morgon vakar lokal polis över ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆. De väntar på ▆▆ specifikt och väntar sedan tills ▆▆ lämnat platsen. Polisen kommer sedan till vårt hus för att skanna en dekal på vår dörr – med syftet att kolla upp oss. Väldigt ofta flyger en polishelikopter över vår del av stan, den cirkulerar ovanför oss i flera timmar.

När någon ska gå in i en byggnad, bostadsområde, park, kontor, affärer och köpcenter så måste du visa id eller pass. Om en etnisk han-kines passerar kan de ibland hoppa över att kolla den personen, men om personen tillhör en lokal minoritet kommer denne definitivt stoppas och behöva visa ID eller pass, kanske även genomsökas. ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Alla platser i Xinjiang är omringade av stängsel, ofta med taggtråd. CCTV-kameror är installerade längs alla gator, ungefär var 50:e meter, och allt som händer spelas

in. Xinjiang har ett övervakningssystem med bästa teknik som kan urskilja lokalbornas ansikten och spåra allas dagliga resplan. I en databank samlas informationen om var varje invånare har varit och hur många gånger. Den känner omedelbart igen om någon avvikit från sin vanliga rutin och signalerar det till lokal polis som i sin tur kollar upp personen. Detta system kan identifiera en persons etnicitet genom hans eller hennes skannade ansikte. Den vet direkt vem som är han-kines, uigur, kazak etc. En medlem av en majoritet, som i huvudsak är muslimsk, övervakas extra intensivt. Om polisen ser att en av dem börjar besöka ”otillåtna” platser såsom moskéer, kyrkor, hemgrupper eller en utlännings bostad, så bjuds personen omedelbart med till förhör. Efter det kan en person helt för- svinna – genom att tas till ett omskolningsläger på obestämd tid.

Eftersom vi ser och hör detta på en daglig bas har vi ofta svårt att sova på natten.Vi känner oss ofta spända och uppe i varv. Vi känner mycket tryck, andliga attacker och stress. När vi inte kan sova försöker vi be mycket och vi hör ofta att våra gran- nar inte kan sova heller. De bråkar högljutt hela natten. ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆. Efter en sådan sömnlös natt upptäckte vi att en man hade tagit livet av sig genom att hoppa från ▆▆▆▆▆▆▆▆. Det finns ofta ett starkt driv att bryta sig fri från en plats där det inte går att andas fritt. Det var därför jag hade stark smärta i ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆.

Endast cyklar för leveranssyfte är nu tillåtna på Xinjiiangs gator. Alla andra cyklar är förbjudna. Högtalare överallt bombarderar ▆▆▆▆▆▆ med propagandasången ▆▆▆▆▆▆ tillsammans med videoklipp av glada minoritetspersoner som dansar med han-kineser.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆.

Allt ändras konstant i Xinjiang. Det finns alltid nya regler, förbud, lagar och förordningar. Vi verkar befinna oss på ett minfält som kan explodera när som helst. Förra vintern hörde vi en hemlig rapport om att myndigheterna börjat med masskjutningar av de uigurer i omskolningsläger som systematiskt vägrat att lyda deras befallningar – särskilt att röka, dricka alkohol och äta griskött.

Hösten 2018 fraktades stora grupper av uiguriska och kazakiska fångar från läger i Xinjiang till fängelser i andra kinesiska provinser, i väntan på FN-kommissionen. Det var omöjligt att köpa en tågbiljett under de veckorna.

Trots allt har det senaste året varit det år som burit mest frukt i tjänsten för Gud. Jag har kunnat samarbeta med ▆▆▆ och gjort fälttest av bibelöversättningen. Men under våren sa ▆▆▆ att ▆▆ var för rädd för att fortsätta. Be att Gud sänder en ny hjälpare i detta viktiga översättningsarbete. ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆.

Vår ▆▆▆▆▆▆▆ bönegrupp ▆▆▆▆▆ har blivit mindre men våra böner har blivit längre och intensivare. Det fanns till och med en ▆▆ som jag fick förmånen att tala om tro med och slutligen be frälsningsbönen tillsammans med när ▆▆ gav sitt liv helt till Jesus. Prisa Gud!

Ett till mirakel ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆. Det kan bara vara Guds verk, ett stort tack för alla böner till er som inte har glömt oss. Må Gud välsigna er!

Urumqi cityscape as seen from Hong Shan hill Xinjiang China

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg