Hoppa till innehåll

Sex år efter mordförsöket

Om vi dödar pastorn så kommer församlingen stängas, så tänkte de som planerat att mörda vår nationelle arbetare i Turkiet för sex år sedan. Men Gud beskyddade Emre och istället för en stängd kyrka har den fått vara kvar och vuxit med 30 personer. Nu håller Emre på att plantera två nya församlingar.

Emre var webbdesigner när han kom till tro på Jesus år 2000 och konverterade från islam till kristendom. Sex år senare började han jobba för Gud på heltid och år 2009 planterade Emre en kyrka i Izmit, i närheten av Istanbul. Nu är de 50–55 personer i församlingen. Alla har konverterat från islam. Emre berättar att de når nya genom att evangelisera på gator och torg.

– Vi har tagit med oss gitarrer, sjungit lovsånger och delat evangelium.

Vid jul och påsk passar församlingen på att anordna aktiviteter. Emre vet inte varför, men folk verkar vara öppna för att komma till kyrkan då. För några år sedan hyrde församlingen en stor teater i staden och bjöd in en mexikansk grupp som sjöng och gjorde en teater om Jesu födelse.

– Vi delade ut 10 000 inbjudningar på gatan och den lokala tidningen meddelades. 400 personer kom. Det var ett stort arrangemang för att vara Turkiet, berättar Emre.

Emre har också fått dela evangelium i lokaltidningen. De kom och var nyfikna på vad de gör, vad deras vision är. Och många läste det. Men det är farligt, helt klart, att evangelisera på det här sättet.

Det var för sex år sedan, när församlingen bestod av 20 personer som ett dussintal personer var på väg att mörda Emre. Hur kan en så liten församling vara ett
så stort hot, kan man fråga sig? Kanske är det så att Jesu ljus lyser desto klarare, ju mörkare det är runt om. – De tänkte att om vi dödar pastorn, kommer kyrkan stängas. Men tack Gud, jag lever, säger Emre.

En natt ringde en man till Emre och hotade honom.

– Nu får du sluta. Du kan inte prata om Jesus, om du gör det så dödar jag dig, sa han. Då gick jag till polisen och de påbörjade en utredning.

I sex månader följde polisen detta och en morgon när de hade en stor aktivitet i kyrkan skulle mordet ske. Polisen hade avlyssnat telefoner och hört dem säga ”idag dödar vi honom”, och då hade de gripit 14 personer.

Det visade sig att fyra personer som kom till kyrkan varje vecka hade infiltrerat församlingen under en lång tid.

– Två av dem, en man och en kvinna sa att de trodde på Jesus. Kvinnan valde att döpa sig och stod i dopgraven och grät och sa att hon trodde på Jesus, men i själva verket var hon en av dem som planerade att döda mig, berättar Emre. De brukade leka med mina barn, komma över på middag och var i församlingen i två år, säger Emre.

Inför rättegångarna passade polisen på att kartlägga hela Emres familj och samlade nio foldrar med information om hemmet, ritningar, rutt till kyrkan, vilka som pratade med dem dagligen och hur många. De var väldigt nyfikna på allt pastorn hade för sig.

Men trots de hemska mordplanerna och de falska troende som gick till sådana längder fortsätter Emres familj tjäna Jesus i regionen. Emre har ett fullspäckat schema, med aktiviteter, möten och samtal. Varannan söndag predikar han i Izmit och annars i andra städer i regionen. Varje vecka åker Emre till ett område i Is- tanbuls utkant och letar byggnader. Där bor 500 000 personer och det finns ingen kyrka. Där kommer de plantera en församling så fort församlingen är redo att ta över ledarskapet. De har också en hemgrupp i en annan stad, som har en miljon invånare och ligger 1,5 timmes resväg bort. Emre besöker staden varannan vecka för att dela evangelium, och ibland kommer de till Izmit.

Många städer är helt utan kyrkor och Emre brinner för att alla de städerna ska få en kyrka, men arbetarna är få. För att nå människor även där evangeliserar de på internet. Flera har hört av sig den vägen och velat träffas.

Församlingen har fortsatt växa och Emre berättar om det senaste vittnesbördet. En kvinna besökte församlingen Izmit ett tag före jul. Hennes liv har varit väldigt hårt för hon förlorade en son till cancer. Efter det har hon har lidit av depression länge och känt en smärta i sitt hjärta. Men när hon besökte kyrkan före jul så började hon känna glädje.

– Jag förstår inte varför men glädje har kommit in i mitt liv. Nu är jag intresserad av Jesus, sa kvinnan.

Hon fick en bibel och började läsa Nya testamentet. Vid jul kom hon till kyrkan och efter gudstjänsten sa hon att hon var redo att ge sitt liv till Jesus. Hon kände hur smärtan i hjärtat började försvinna när hon gjorde det. Hon är fortfarande ung i tron, men har redan börjat dela för sin familj, vilket är ovanligt. Hon tog med sin dotter till kyrkan för två veckor sedan, och hon pratar konstant med sin man om Nya testamentet.

– Jag har redan gått igenom mycket smärta så min man är väldigt förstående, så jag använder det som en möjlighet att berätta om Jesus, säger hon.

Emre berättar att de gläds varje gång någon kommer till tro, men att de samtidigt inte har bråttom. Här kan man bara avgöra om en person verkligen har kommit till Kristus först om några år. Man får vänta och se om det är äkta med tiden.

Vi ber för Emre om Guds fortsatta beskydd och ser framemot att höra om allt Gud kommer göra genom församlingsplanteringen.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet