Hoppa till innehåll

Serbiens kristna ber 24-7 under ett helt år

Serbien_lovsång

Serbiens kristna ber 24-7 under ett år

Evangeliska kyrkor i hela Serbien samlas nu i en gemensam bönekampanj. Under ett helt år ber de 24 timmar om dygnet.

Kampanjen började 1 juni. Något liknande har aldrig gjorts tidigare. Runt 65 kyrkor är engagerade. Varje kyrka har ansvar för en bönedag i månaden då församlingen ber under dygnets alla timmar. Det innebär att det under ett helt år pågår en böne- och fastekedja i landet. Varje månad ber de för olika teman: för kyrkorna, för regeringen, för familjelivet, och så vidare.

– I december kommer vi att be för goda relationer mellan Balkan-länderna. Jag är så glad för jag fick precis reda på att kyrkor från Kroatien och Bosnien också kommer att vara med och be med oss! säger Beata Holo, ledare i en av pingstkyrkorna i norra Serbien.

– De som organiserar kampanjen skickar ut en ny bönelista varje månad. Därför är det alltid en spännande, ny och väldigt rörande upplevelse för oss när vi ska be.

Den 1 november uppmanades medlemmar till alla kyrkor som deltar i bönekampanjen till en gemensam satsning. Klockan nio på kvällen gick alla upp till olika utkiksplatser utanför sina hemstäder för att välsigna och be för människorna där.

– På det sättet öppnades himlen för hela Serbien samtidigt och Guds välsignelse blev proklamerat, säger Beata Holo.

Sedan bönekampanjen började har de kristna tagit emot och sett flera bönesvar. Bara några få dagar innan kampanjen startade bjöd regeringen för första gången någonsin in till en bönefrukost. Alla de högsta ledarna från de största religiösa samfunden i Serbien var inbjuda. Till skillnad från hur det har varit tidigare inkluderades även flera evangeliska pastorer och ledare. Även politiker från andra länder närvarade.

– Jag blev väldigt berörd när jag hörde att de tog citat från bibeln, talade om det som de nyss hade läst och bad i parlamentet, säger pingstpastorn Viktor Sabo som närvarade vid tillfället.

Temat för bönefrukosten var att ”älska sin nästa” – ett starkt tema i ett land som ganska nyligen befunnit sig i krig. Spänningarna mellan olika religiösa och etniska grupper i Balkan-området är fortfarande stora.

Läs mer om vad Ljus i Öster gör på Balkan.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg