Hoppa till innehåll

Sådden måste få kosta

Jesus sa aldrig att det skulle gå fort. För honom, som levde bland jordbrukare, var väntan en vardag. Sådden fick ta den tid den tog och den fick kosta de pengar och det arbete som krävdes. Det fanns inga genvägar, inga möjligheter att skynda på eller göra sådden billigare på Jesu tid. 

Jesus skulle nog, som dåtidens människa, haft svårt att förstå nutidsmänniskans krav på reapriser och snabb produktionstakt, där principen om sådd och skörd nästan helt satts ur spel. Jesus såg potentialen hos långsamt växande fröer och var beredd att betala vad det kostade. Så här säger han om sin egen död:

”Jag säger er sanningen: Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn. Men om det dör bär det rik frukt” (Joh. 12:24)

Jesus bekostade skörden med sitt eget liv. Satsningen var kostsam men den bar med tiden rik frukt. Människor blev frälsta och tack vare att hans efterkommande och alla som satsat på missionen fortsatte att så, är idag många av fälten redo för skörd. 

Ljus i Öster startades för över hundra år sedan och vårt syfte är detsamma nu som då. I Sverige odlar vi engagemang för missionen i öst. I öst odlar vi församlingar och lärjungar. 

Målet är att låta så mycket av våra insamlade medel som möjligt gå till våra vänner i öst. Men att ge oavkortat, alltså utan att spara något för kommande sådd, vore oförståndigt. Det ligger i sakens natur att vi måste använda en del av de pengar vi samlat in till kampanjer, administration och kommunikation om vi vill fortsätta odla engagemang. 

Sådden måste få kosta, ja till och med mer än pengar. De områden vi odlar församlingar i är svåra att nå och marken, om vi fortsätter prata i jordbrukstermer, kall och ogästvänlig.  

”Det finns många platser man hellre bor på än i Sibirien, men Gud kallade mig hit”, berättar Vladimir, en av Ljus i Östers lokala medarbetare i Ryssland.

Under första åren efter Sovjetunionens kollaps öppnades möjlighet att nå sitt folk, vilket man hade bett om, men även en möjlighet till ett bättre liv utomlands. Många kristna valde att lämna landet men Vladimir stannade kvar på en ogästvänlig plats där få vill leva och bo.

Söder om Sibirien breder den centralasiatiska slätten ut sig. Här skiftar våra arbetares förutsättningar med varje landsgräns. I ett av länderna mötte vi pastor Omar, en av dem som Ljus i Öster valt att samarbeta med det senaste året. I denna del av världen kan sådden stå dig dyrt. Men trots hot och våld väljer Omar och hans vänner ändå att så. Vid flera tillfällen har radikala muslimer, utan framgång, försökt döda honom. En gång skulle de krossa hans skalle med en sten. De höll stenen ovanför hans huvud och lutade sig intill Omar för att se skräcken i hans ögon. Men i stället för att få panik började Omar berätta om Jesus. Hans lugn chockade dem och i stället för att döda Omar lämnade de av honom vid kyrkan igen. 

”Varje gång vi fångas in handlar det om att modigt, trots omständigheterna, berätta om Jesus”, säger han. 

Det är kanske mer exalterande att föreställa sig själv ute på ett solgult fält, redo att skörda, än på en åker som behöver plöjas. Vad vi då kanske tappat är tanken att det är arbetet på åkern som ger skörden sitt värde. För den som arbetat i sitt anletes svett för att driva upp veteaxen och mala mjölet är brödlimpan värdefullare än guld. Men för den som inte längre sår utan bara köper är limpan inte mer värd än de 39 kronor den kostade. Värdet i elitlöparens medaljer ligger inte i metallen utan i alla timmar som lagts ned för att nå målet. 

Gud verkar inte intresserad av genvägar. Med tanke på hur många verser som Bibeln ägnar åt människors processer får vi i stället anta att Gud värderar högt alla de timmarna, allt arbete, ja allt det kostar för att nå målet. ”Men tänk på detta: Den som sår sparsamt får skörda sparsamt, och den som sår riktigt får skörda rikligt” (2 Kor. 9:6)

Låt oss därför gå ut och fortsätta kämpa i leran, i tron att våra gåvor, vårt arbete och våra uppoffringar kommer att bära rik frukt. 

Fler artiklar

Kreativa och envisa missionärer i västra Kina

En sommar med Jesus

Barmhärtighet öppnar dörren för evangelisation