Hoppa till innehåll

Så gick det till när Ryan och Naomi blev missionärer

Hon gjorde karriär i affärsvärlden och tyckte inte mission var för henne, medan han blev frälst på missionsfältet. Nu är de ute på frontlinjen tillsammans. Gud har humor, konstaterar Naomi.

När de träffades bad de tillsammans över vad deras nästa steg som ett par skulle bli. Naomi visste att Ryan kände en stark kallelse till ett muslimland, men Naomi ville inte bara haka på. Hon ville att Gud skulle visa deras gemensamma kallelse, och att även hon skulle känna denna längtan.

Själv hade hon aldrig velat bli missionär, även om hon fått flytta från ena sidan av jorden till den andra när jobbet kallade. Naomi blev frälst som 16-åring och hade inga kristna släktingar. Hon gjorde karriär inom ekonomi och jobbade på några av de största företagen i världen.

– Jag har alltid varit i företagsvärlden. Jag har aldrig jobbat på kyrkans kontor eller något sådant. Jag hade inget hjärta för mission men självklart för Jesus. Men jag tänkte att det viktiga är att vi följer Honom där vi redan är.

– Du tänkte att det var för någon annan helt enkelt, fyller Ryan i.

Naomi var 21 år när hon förtydligade för Gud att hon inte kunde se sig själv ute på missionsfältet.

– Men Gud har humor, säger hon och ler.

Efter att de hade bett om vad deras nästa steg var följde Naomi med Ryan på en nätverksträff för de som hade ett hjärta för ett muslimland. Det var egentligen bara för att se vad Ryan var involverad i, och hade inget att göra med henne, tänkte hon.

– Men den helig Ande låg i bakhåll och när talaren gjorde en inbjudan så började jag gråta. Den helige Ande gjorde något i mitt hjärta.

Men för Ryan började det långt tidigare. Han växte upp i en kristen familj men ville utforska annat. Sport och vänner drog mer än kyrkan och han gled bort från Gud i tidiga tonåren. Universitetstiden präglades av fester och droger och det togs till nästa nivå när han flyttade utomlands för att jobba med sport på semes- terorter. Men när han senare började jobba i ett muslimland blev han vän med några kristna kollegor och följde med dem till kyrkan. Ryan kunde känna Guds närvaro när han gick in i rummet.

– Wow, det här är på riktigt. Gud är på riktigt, insåg Ryan. Jag hade aldrig fått ett möte med Gud på det sättet på en plats. Jag insåg att jag bara hade flytt från Sanningen.

Strax efter att han kom till tro var han ute på havet och vindsurfade när vinden ökade och drog honom längre och längre ut. Vilse till havs mitt i natten var allt han kunde göra att be. Till slut vände vinden och efter 11 timmar till havs spolades han in igen. Upplevelsen blev en viktig påminnelse om att Gud är trofast och kommer att ta hand om honom i varje situation.

Ryan brukade promenera längs vattnet och det var där som Gud sa: ”En dag kommer du att komma tillbaka till det här landet”. Ryan kände att Gud hade stora planer för folket och bar med sig att det skulle bli en stor del av hans framtid. En kärlek till människorna började växa.

Ryan reste fram och tillbaka och startade ett företag i landet som en plattform för att kunna försörja sig och samtidigt kunna möta människor att dela evangelium med. Men när han förlovade sig med Naomi kände han att Gud ville att han skulle lämna sitt företag och flytta hem igen. Att verka i det muslimska landet behövde bli bådas vision.

Efter att de gift sig och den helige Ande talat till Naomis hjärta under nätverksträffen bestämde de sig för att vara en del av ett team som skulle plantera en församling i en storstad. Teamet samlades för att be och se vilket område de skulle flytta till. Staden är så stor, så alla behövde bo nära varandra. De åkte dit för att gå bönepromenader och Gud visade Naomi ett le- jon. Vad det betydde visste ingen, men en dag såg de en stor affisch med ett lejon medan de promenerade. När de gick lite till såg de en lejonstaty och sedan ytterligare en lejonstaty. Det visade sig att lejonet var en symbol för området, och det blev tydligt att det var dit de skulle.

Väl på plats tränade de språk och kultur i 2,5 år, för att på bästa sätt kun- na nå människor. Det var utmanade. Bara halva teamet tog sig igenom.

– Det är en tuff miljö andligt och samtidigt så uttömmande att lära sig nytt hela tiden, berättar de.

Under tiden försökte de bygga relationer med grannarna. De hade en regel att de inte fick be varandra om hjälp när de behövde något, utan att de skulle ta tillfället i akt att bygga relationer med lokalbefolkningen.

– Det låter kanske hårt men det handlar om att inte göra det som är enklast och kommer naturligt. Genom att utmana sig och förlita sig på nya vänner integreras man lättare, säger Ryan.

Naomi berättar om en böneretreat som de bjöds in till när de just flyttat dit, där flera kristna från lokalbefolkningen var med. Under bönen var det en stund när de vände sig till Ryan och Naomi och började be för dem. De blev väldigt känslosamma och sa:
– Verkligheten av att ni har kommit hit, är att vi som är här idag har en relation med Gud.
Dessa kristna var frukten av andra missionärer som gjort samma uppoff- ring som Naomi och Ryan precis hade gjort. Och nu några år senare börjar de se frukten av vad Gud kallat dem in i. Naomi berättar att hennes resa har handlat om lydnad.

– När Han kallar, när du hör Hans röst, då reagerar du, då svarar du.

På så sätt lär de känna folk och kan bjuda in dem i gemenskapen och berätta om Jesus.

Nu har de varit i det muslimska landet i 3 år. De
har inte bara startat upp församlingen, utan driver ett företag tillsammans på sidan av och är involverade i ett mediearbete för att nå ännu fler.

– Skörden är stor här och Gud leder människor i vår väg vars hjärtan han redan förberett, säger Naomi. Konstant ser vi Gud verka och böner besvarade.

Naomi berättar om en böneretreat som de bjöds in till när de just flyttat dit, där flera kristna från lokalbefolkningen var med. Under bönen var det en stund när de vände sig till Ryan och Naomi och började be för dem. De blev väldigt känslosamma och sa:
– Verkligheten av att ni har kommit hit, är att vi som är här idag har en relation med Gud.
Dessa kristna var frukten av andra missionärer som gjort samma uppoff- ring som Naomi och Ryan precis hade

gjort. Och nu några år senare börjar de se frukten av vad Gud kallat dem in i. Naomi berättar att hennes resa har handlat om lydnad.

– När Han kallar, när du hör Hans röst, då reagerar du, då svarar du.

Ljus i Öster stödjer ett projekt som Naomi och Ryan är en del av. Namn och detaljer har ändrats av säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet