Hoppa till innehåll

Positiv statistik från Kanal Hayat i Turkiet

digiturk-m-flagga1

Glädjande statistik från Kanal Hayat i Turkiet

Tore Pansell, en av de drivande initiativtagarna till Kanal Hayat, besökte Ljus i Öster i dag med flera positiva nyheter. Under förra året blev 200 personer frälsta genom kanalen.

– Under augusti månad har de som arbetar med uppföljning på tv-kanalen Kanal Hayat fått ta emot 996 telefonsamtal, 444 sms och 354 mejl, berättar Tore Pansell.

Ljus i Öster är med och driver Kanal Hayat. Programmen som till största delen är producerade med nationella krafter har en tittarstatistik som visar att 98 procent är muslimer. Och det är främst män i åldrarna 25-45 år som hör av sig. De som arbetar med att följa upp kontakterna har under augusti månad ringt 578 samtal och rest 1361 mil för att möta 155 personer ansikte mot ansikte. Förutom de som har sett på kanalen har tusentals nedladdningar gjorts av programen på internet. Bara på Youtube hade programmen 35 000 visningar i augusti.

– Det här är inga fantasisiffror, utan i allra högsta grad mätbart. Man ska aldrig försöka hjälpa Gud på traven med siffror – det blir aldrig bra, säger Tore Pansell.

Under 2015 blev cirka 200 personer frälsta. En familj hörde av sig och berättade att de hade följt kanalen i två år och att de nu ville ha kontakt. Det visade sig att familjen bodde i ett fyravåningshus med mor och far högst upp och sönerna med sina familjer på de andra våningarna. Alla hade blivit frälsta och växt i andlig mognad, berättar Tore. Familjen kopplades sedan samman med några andra personer i samma område som också hade blivit kristna. Tillsammans bildade de en husförsamling.

– Den stora utmaningen för oss är att få fram nya program, fortsätter Tore Pansell.

– Det är via nya program vi får flest kontakter. Så vi vill jobba på att få fram fler.

Turkiet är ett av världens mest onådda länder om man utgår från definitionen att mindre än 0,2 % är evangeliskt kristna. Men trots den oroliga politiska situationen har kanalen inte påverkats nämnvärt. Sändningar och uppföljning fortsätter i samma takt och människor blir frälsta. Evangeliet är Guds kraft till frälsning oavsett situation.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg