Hoppa till innehåll

Nya gripanden och räder mot kristna i Uzbekistan

fergana-4_liten

Nya gripanden och räder mot kristna i Uzbekistan

Flera evangeliska kristna i Uzbekistan har under senaste tiden arresterats, fängslats och bötfällts efter att de ertappats med kristen litteratur.

Religiös litteratur som hittas i sammanhang utanför statligt godkända trossamfund konfiskeras av polis och myndigheter i Uzbekistan. Ofta förstörs litteraturen, berättar Forum 18. I Uzbekistan är det förbjudet att ingå i eller bilda en församling eller trossamfund som inte har godkänts av staten. Och all religiös litteratur eller andra former av religiös publicering censureras kraftigt av staten.

Nyligen har flera protestanter fått sina hem genomsökta av poliser. Hos flera personer har polisen konfiskerat litteratur. I oktober och november utförde polisen räder i privatbostäder hos flera medlemmar i baptistkyrkor i Uzbekistan. Polisen kunde vid dessa tillfällen inte visa upp något skriftligt tillstånd för husrannsakan, rapporterar Forum 18.

I staden Termez blev två kristna fängslade under fem dagar i november på grund av att polisen hittat biblar i deras privata hem. Polisen konfiskerade en rysk bibel, ett Nya testamentet på uzbekiska, personliga anteckningar och 81 cd- och dvd-skivor. Domstolen dömde sedan de kristna till att var och en betala 15 procent av en månadslön som kompensation för att polisen behövt sätta dem i fängelse.

En baptistpastor och hans fru fick sina bankkonton frysta och blev av med pengar från sina konton. Staten konfiskerade i slutet av sommaren två biblar, två sångböcker, en dator och ett anteckningsblock ­– detta trots att paret tillhör en statligt godkänd kyrka. Pastorsparet har fortfarande ingen tillgång till sina bankkonton och därmed inte heller sina pengar. De har fyra små barn och väntar nu även sitt femte barn.

I huvudstaden Tashkent blev en sjundedagsadventist stoppad på en tunnelbanestation av polisen som genomsökte personens tillhörigheter. Polisen konfiskerade sex dvd-skivor med kristet innehåll.

– Religionslagen tillåter inte att man bär med sig religiöst material. De kan endast läsas i byggnader som är officiellt registrerade som religiösa organisationer, svarade polisen när Forum 18 ställde frågan om varför personen blivit visiterad.

I helgen höll Uzbekistan ett nytt presidentval efter det att president Islam Karimov avlidit i september. Tillförordnade presidenten Shavkat Mirziyoyev vann valet med över 88 procent av rösterna. Han representerar Uzbekistans Liberaldemokrater som är samma parti som president Islam Karimov tillhört.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg