Hoppa till innehåll

Ny turkmensk lag suddar ut hopp om förändring

staty_turkmenistan

Ny turkmensk lag suddar ut hopp om förändring

Nu kan Turkmenistans president sitta kvar vid makten hur länge han vill. Ingen förbättring i sikte för den kristna minoriteten.

Enligt en rapport från World Watch monitor har ett enhälligt parlament godkänt en förändring av den Turkmeniska konstitutionen. Före lagändringen tvingades en president avgå när han fyllde 70 år, men den nu 59-årige president Gurbanguly Berdymukhamedov har sett till att regeln skrotats. Varje presidentperiod har också blivit förlängd från 5-7 år. Det innebär att presidenten kan sitta kvar hur länge han vill. Och han förväntas inte möta mycket motstånd i de folkliga val som ska genomföras nästa år.

Turkmenistan finns som nummer 19 på Open Doors lista över länder där förföljelsen mot kristna är som hårdast. Yttrandefriheten är mycket begränsad. Motståndare mot regimen och ”fritänkare” tystas snabbt med brutala metoder, fängelsestraff eller dryga böter. Man håller befolkningen under sträng kontroll genom övervakning och ständiga kontroller, skriver World Watch monitor.

Politiska ledare i Centralasien är kända för att länge sitta kvar som makthavare. Den nuvarande presidenten har styrt landet med järnhand de senaste tio åren. Hans föregångare var president i 21 år och gick under namnet ”Turkmenbashi” – ledare för alla turkmener. Berdymukhamedov har på samma sätt som ”Turkmenbashi” skapat en personkult kring sig, menar World Watch monitor. Han började genom att uppföra en gyllene staty av sig själv och han kallas ”Arkadag”, Turkmenistans beskyddare.

Av Turkmenistans knappt 5 miljoner invånare uppskattar man att ca 95 000 är kristna. Det finns bara ett tiotal registrerade kyrkor, varav de flesta är ryska ortodoxa. De flesta etniska turkmener vill inte förknippas med den rysk-ortodoxa kyrkan och icke-registrerad religiös verksamhet är olaglig. Att publicera och distribuera religiös litteratur är också olagligt. Det innebär i praktiken att de troende har väldigt få lagliga alternativ att utöva sin tro på.

Be för våra trossyskon i Turkmenistan. De behöver vårt stöd!

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet