Hoppa till innehåll

Nu fastar och ber Rysslands kristna

flagga_ryssland_webb

Nu fastar och ber Rysslands kristna

De senaste antiterrorlagarna i Ryssland beskrivs som de mest förtryckande efter Sovjetunionens fall. Mission i landet begränsas kraftigt. Nu fastar och ber man i Rysslands kyrkor i tre dagar.

I fredags godkände ryska duman ett paket med så kallade ”antiterrorlagar” som kommer att kunna få stora konsekvenser för människor som lever i Ryssland – inte minst gällande religionsfriheten.

Ryska pingstunionen rapporterar att om de nya lagarna träder i kraft kommer all typ av mission begränsas kraftigt. Endast registrerade och godkända organisationer och grupper kommer att få bedriva mission. Även områden där mission får bedrivas kommer bli begränsade.

”All religiös predikan eller handling som sker utanför kyrkans lokaler kommer numera att räknas som mission. En protestantisk pastor eller ortodox präst som bara gör ett sjukbesök eller deltar i en begravning kommer alltså att först behöva söka tillstånd hos myndigheterna”, skriver Ryska pingstunionen.

Mellan den 29 juni till 1 juli kommer medlemmar i kyrkor och bönehus i hela Ryssland att fasta och be. För att den nya lagförslagen ska bli bindande måste president Putin skriva under beslutet, vilket kan ske under de närmaste dagarna.

Läs mer om de nya lagarna här.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg