Hoppa till innehåll

Norrländsk inspiration och årsmöte

Josef Makarenko

Norrländsk inspiration och årsmöte

Den 23-24 april fick piteåborna stifta bekantskap med den ryske missionspionjären Josef Makarenko. Under helgen gick även Ljus i Östers årsmöte av stapeln.

Ett 30-tal människor hade samlats i EFS-kyrkan i Piteå när Josef Makarenko, missionsansvarig på ryska baptistunionen, intog EFS-kyrkans estrad på lördagseftermiddagen för att berätta om de frimodiga framtidsplanerna. Baptistunionens missionsstrategi kan sammanfattas i att plantera nya församlingar, arbeta med kulturöverskridande inlandsmission och att missionera i andra länder.
– Det är lätt att tänka att Ryssland är nått. Men det finns till exempel 1000 orter som helt saknar evangelisk församling och 140 folkgrupper, varav många inte nåtts med evangeliet, berättade Josef.

Josef tror att ledarskapet är en av de viktigaste nycklarna till en framgångsrik församlingsplantering. Ledningen behöver ha en tydlig vision och kallelse, samtidigt som den behöver hjälpa människor att växa och ta plats.
– En bra ledare har inga problem med att lämna över ansvaret till någon annan. Vi är inte här för att bygga våra egna imperier. Det är ett bra betyg på ledaren om församlingen fortsätter växa när ledaren har lämnat.

Förutom att Josef delade med sig av uppmuntran och utmaning under helgen, genomfördes även Ljus i Östers årsmöte.

Vill du vara med och stödja arbetet bland minoritetsfolk i Ryssland? Stöd en nationell arbetare bland folkgruppen Kalmuckerna i Ryssland med en kortbetalning eller via Swishnummer 123 900 36 25. Ange ”Kalmucker” i meddelanderutan.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet