Hoppa till innehåll

När de började be bjöd en av byns schamaner in dem.

Två kalmukiska kvinnor bjöd in varsin herre. När Gud kom fick den andre börja gå.

Världen över har buddhisterna gjort sig kända för att vara stilla och fredliga. Men i Kalmuckien, i södra Ryssland är buddhisterna inte alls lika rofyllda som många kanske tänker sig. Antalet mord i regionen är högst i landet och buddhismen en blandning av ockulta inslag och lamaism.

Men Nikolaj, vår medarbetare i regionen låter sig inte skrämmas av riskerna och det gångna året har flera hundra av kalmuckerna fått höra evangeliet, rapporterar han.

Kalmuckien, är det enda område i Europa med en buddhistisk majoritet och regionen är känd för det största buddhistiska templet i Europa. Kalmucker är en onådd folkgrupp.

Vår lokale medarbetare Nikolaj bor i en stad i Kalmuckien och berättar om unga evangelister som går ut till gator och torg på kvällarna. De predikar, sjunger sånger och delar ut små skrifter och magneter med budskapet om Jesus. En dag åkte de också till en närliggande by för en bönerunda och evangelisation på torget. 

”Under den veckan hörde över 80 unga personer hela evangeliet, 25 killar och tjejer ville att vi skulle be för dem och sju av dem blev frälsta!”

Under juli månad började församlingen i staden att be och fasta för att bryta ner den negativa påverkan som de ockulta och demoniska krafterna har på människorna i området. Nikolaj blev då inbjuden hem till en äldre kalmuckisk kvinna. Han åkte dit med några andra evangelister och fick en överraskning när de talade med henne. 

”Hon berättade att hon är tvingad till att ’hela’ människor och om hon inte gör det upplever hon stora smärtor i kroppen. Hon har ett helt rum fyllt med buddhistiska ikoner och ockulta amuletter. Hon sa att hon har inbjudit sju gudar in i henne och en av dem uppenbarar sig själv som en orm. Vi vittnade för henne om Kristus och erbjöd henne att avsäga sig dessa gudar som plågar henne, men hon sa att hon inte kan bli fri från dem. I stället önskade hon att vi skulle be för helande. När vi bad befriade Gud henne från smärtan i benen. Hon fick uppleva den helande kraften av Jesus. Nu planerar vi att besöka henne fler gånger och inser att hennes befrielse bara har börjat.”, berättar Nikolaj. 

Han berättar vidare om ett speciellt möte. En kvinna från en by, Darja, blev troende under 90-talet och har sedan 2002 bett varje dag för att de kristna skulle kunna samlas i hennes hemby för att prisa Gud. I nitton år bad hon samma bön varje dag. En söndag åkte Nikolaj till byn för att vara med på en söndagsgudstjänst. Det var den första samlingen någonsin med kristna i den byn. 

”Det kom sex personer. En av dem var Darja och hennes glädje var enorm. Hon tackade Gud för bönesvaret om att de kristna nu för första gången har samlats för att prisa Gud tillsammans.”, säger Nikolaj. 

Namnen är ändrade av säkerhetsskäl.

Foto: Adobe Stock

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet