Hoppa till innehåll

Möt en av våra hemliga hjältar

I vimlet av människor på marknaden gör Admir mer än man kan ana. Han är en av Jesus hemliga hjältar i Kaukasien som bygger broar mellan generationer, folkslag och vår himmelske Fader.

Vi har en ny typ av missionär för att nå onådda folkgrupper i Kaukasien. Man skulle snarare vilja kalla det hemliga hjältar. Här har man strategiskt börjat arbeta med de få troende som är villiga att gå dit ingen annan vill gå. Admir är en av dem som i det fördolda lever ut kallelsen vi alla har. Till synes är han en helt vanlig invånare i en av många städer som ligger i denna del av Ryssland. Berättelsen är omskriven för att inte röja någons identitet, eller avslöja var i området denna händelse inträffat med risk för livet för våra missionärer samt de personer de knutit relation med.

De sista lådorna med skruvar och muttrar var precis lastade på lastbilen. Admir borstade av sig dammet på händerna. Genom sitt arbete på marknaden har han fått möjlighet att knyta kontakter med nya människor. För några veckor sedan fick han bjuda hem en ny bekantskap till sin familj för första gången. För Admir är detta ett sätt att börja bygga broar av förtroende.

I Kaukasien är det inte så lätt att knyta bekanskaper med människor från andra folkgrupper än sin egen. Rivaliteter och konflikter som pågått flera generationer tidigare skapar murar, skepticism och misstro.

Admir och hans familj vet att det alltid finns en risk att börja tala om tro men när Gud sänder människor i deras väg kan de inte låta bli.
En av de personer som Admir fått kontakt med på marknaden heter Said. Efter bara några veckor hade Said öppnat sig för Admir och berättat att han i hemlighet hade två fruar, en officiell och en inofficiell. Även om det inte är lagligt enligt rysk lag förekommer detta i stor utsträckning i Kaukasien då Islam tillåter det. Mannen hade nu fått problem med sin officiella frus familj som inte tyckte att han tog hand om familjen tillräckligt bra. Hans första frus familj hade stort inflytande i staden där de bodde och Said levde därmed under ständigt hot och rädsla för att de skulle göra honom illa.

Said hade efter att han varit hemma hos Admir och hans familj regelbundet sett att Admirs familj var funktionell och frågade honom hur han själv skulle kunna få ordning på sin egen familj. Admir tog då fram en bok och berättade för sin nya vän att denna skulle kunna hjälpa honom på ett sätt ingen annan kunde. Det var ”Den gröna boken”, en parafras av Bibeln på ryska, skriven speciellt för att kunna nå muslimer.

När Said börjat läsa denna bok blev han helt tagen, hans ögon öppnades och han såg för första gången klart. ”Den man som är otrogen i äktenskapet är en fullkomlig dåre. Han fördärvar sig själv. Skam och ständig vanära kommer att bli hans lott.” Här i Ordspråksboken 6, fick han bekräftelse och mod att separera från sin andra och inofficiella fru. Hela hans liv förvandlades och sakta upphörde de problem han inte vetat hur han skulle kunna fly ifrån.

Saids fru märkte också stor skillnad på hennes mans liv och ville träffa de som hjälpt dem så mycket, och idag möts de regelbundet med våra hemliga missionärer och talar om tro och Guds ord. Idag är Admir inte bara nära vän med Said, utan har fått möjlighet att bli vän med hela Saids frus familj. Guds ledning där på marknaden har gett honom chansen att skapa förtroende och visa hur Jesu kärlek kan få vara vägen, istället för det hat och våld som samhället i övrigt definieras av.

Varje dag när Admir jobbar är hans bön att Gud ska leda honom till fler. Det kan verka litet det han gör på marknaden, men bara genom att vara där i Jesu namn, sprids hoppet om att konflikter som pågått i generationer kan övervinnas. Admir och han fru fortsätter sina liv och sin hemliga kallelse att bygga broar och riva murar. Deras vittnesbörd för tankarna till Jesaja 58:12. ”Du ska återställa grundvalar från forna generationer. Du ska kallas ’den som murar igen sprickor, den som återställer stigar så att man kan bo i landet.'”

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet