Hoppa till innehåll

Mission i romernas läger i västra Ukraina

webbeb_red_img_3182

Mission i romernas läger i västra Ukraina

Vi går mot kallare tider och New Life-församlingen i Ukraina satsar nu extra på att ge praktiskt och andligt stöd till utsatta romer. ”Vem ska bry sig om dem om inte vi kristna?”, skriver pastor Mykhajlo Kenjo i ett brev till Ljus i Öster.

Det handlar inte om att vi ska åka dit för att tycka synd om dem. För på sitt eget sätt är de lyckliga, menar Mykhajlo Kenjo. Men under sina senaste besök i romernas läger har han sätt ett behov att hjälpa dem. Inte minst med deras andliga behov.

”Vi kan berätta för dem om Han som kan förändra dem – inte bara på insidan, utan som även kan förändra deras levnadsvillkor. Och de är öppna för att lyssna. Varje kväll talar jag mycket med dem om andliga ting och på söndagarna kommer de till kyrkan. De brukar också besöka olika ungdomssamlingar och verksamheter”, skriver Mykhajlo Kenjo i ett brev till Ljus i Öster.

Under ett par månader har församlingen i Lviv engagerat sig för romer som bor i tre olika läger i ett skogsreservat utanför Lviv. De saknar gas, avlopp, rent vatten och hälsosam mat. Under november månad har kylan smugit sig in. Pastor Mykhajlo Kenjo berättar att den första snön har fallit och att det varje dag i november har fallit kallt isregn eller snö. Eftersom romernas hus är uppbyggda av olika material som de har hittat i soporna blir de extra utsatta när kylan är hård.

New Life-församlingen i Lviv har därför samlat in kläder, skor och leksaker som de sedan har haft möjlighet att dela ut i romernas läger. Alla dessa föremål kom till stor användning för romerna, speciellt för alla barnen. Mykhajlo Kenjo uppskattar att en vanlig familj bland romerna har upp till 10 barn och att de flesta försörjer sig genom att samla metallskrot, plastflaskor, gräva upp pepparrotsplantor från ängarna eller samla bär från skogen som de senare säljer vidare.

Den positiva kontakten med romerna har nu fått församlingen i Lviv att vilja satsa mer.

”Vi har stora planer. Vi vill anordna lektioner både för barnen och för vuxna som är analfabeter. Vi skulle vilja bygga någon form av badrum och dusch till dem och även en lekplats för barnen när det är finare väder. Vi skulle vilja anordna barnläger och lära barnen att laga mat, klippa hår och ge baskunskap om grundhygien.”, skriver Mykhajlo Kenjo.

Var gärna med och be för New Life-församlingens fortsatta arbete med romer.

Läs också om vad Ljus i Öster gör i Ukraina.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet