Hoppa till innehåll

Lyckade satsningar i Kina, Armenien och Centralasien – många människor kommer till tro

Ljus i Östers lokala missionärer jobbar bland de onådda. Det är en mission som innebär stora risker och svårigheter, men är samtidigt rikligt välsignad genom att fler och fler människor blir frälsta, döpta och får ett helt nytt liv i Kristus.  

I andra Korintierbrevet 9:12-15, står det: ”Den hjälp ni ger i denna insamling fyller inte bara de heligas behov, utan bär också rik frukt genom att många tackar Gud. När ni visar er äkthet genom denna hjälp prisar de Gud för att ni följer er bekännelse till Kristi evangelium och så godhjärtat delar gemenskapen med dem och med alla. De kommer också att be för er och längta efter er på grund av Guds överväldigande nåd mot er. Gud vare tack för hans obeskrivligt rika gåva!” 

Bibelcitatet skulle kunna vara en liten hälsning till alla er som med bön och gåvor bidrar till Ljus i Östers arbete i våra målområden. Vi får tillsammans glädjas över att många nya namn har skrivits in i Livets bok och vi har fått nya systrar och bröder i Kristus. När jag ser en liten film eller bilder på människor som blir döpta i fält, antingen i en avlägsen sjö eller i en kall simbassäng, reser sig håren på mina armar och jag får tårar i ögonen. Det är få saker i livet som väcker ett sådant inre jubel som att se en bruten människa få liv i Kristus.  

Vi ser frukten av arbetet i fält och vill dela med oss av rapporter från våra lokala missionärer i Kina, Armenien och Centralasien.  

Under pandemin har över 30 personer kommit till tro, genom våra nationella arbetare, i Xinjiang -provinsen i Kina. Regionen är bland de tuffaste för kristna som får utstå förföljelse och plundring av sina kyrkor. De nyfrälsta är från flera olika folkgrupper, bland annat uigurer. Ytterligare åtta personer döptes i Yunnan provinsen i Kina under julen 2020.  

Vår partner i Armenien berättar om en ny andlig rörelse i landet under coronapandemin. De kristna har hittat nya vägar att evangelisera och direktsänder numera predikningar på Facebook. Antalet tittare har vuxit snabbt och som mest har omkring 1600 personer varit uppkopplade och följt med i sändningarna. Många av dessa har sedan också börjat följa församlingens ordinarie sändningar. Det har i sin tur lett till att många har kommit till tro och under den senaste tiden har församlingen haft två dopförrättningar där totalt 56 personer har döpts. 

Det andliga skeendet fortsätter och ytterligare 40 personer döptes i juni. Det är väckelse i Armenien, trots den tuffa situationen i landet på grund av svårigheter efter kriget och oroligheter kring gränsen till Azerbajdzjan. Hundratals människor kommer till tro och vår partner berättar att ledare från deras församling besöker nya platser och områden där de startar upp husförsamlingar. Just nu har fem nya husförsamlingar bildats och de blir inbjudna att tala om Kristus och be för folk över hela landet. Ljus i Öster stödjer en bibelskola i Armenien och genom det arbetet kan vi vara med och fånga upp väckelsen i regionen.  

I Centralasien arbetar våra lokala missionärer i flera olika städer och regioner. De är aktiva och etablerar ständigt nya kontakter med muslimer. En eftermiddag i april döptes 26 personer i en liten uppblåsbar bassäng på Pingstkyrkans innergård, i en större stad. Ytterligare 20 nyomvända förbereder sig för dop. Dessutom har 18 personer blivit frälsta i andra städer och orter runt om i Centralasien. Våra missionärer skapar personliga relationer med människor och de har vittnat för över 150 personer den senaste tiden. I vissa städer har de också anordnat seminarier för 60 personer med muslimsk bakgrund, som handlade om faderskap och kristen tro.  

Alla dessa siffror bär på ett namn. De är kvinnor, män och ungdomar som har sagt Ja till Jesus och börjat ett nytt liv. De är våra syskon i världen. Gud vare tack för det nya livets obeskrivligt rika gåva! 

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg