Hoppa till innehåll

Lyckad uppstart för sommarläger i Serbien

[rev_slider alias=”bildspel-barnlager-serbien”]

Lyckad uppstart för sommarläger i Serbien

Ett av alla läger som Ljus i Öster är med och sponsrar i Serbien har precis avslutats. Det blev en rivstart för kommande lägerveckor. ”Vi är helt utmattade, men väldigt glada”, säger lägerledaren Beata Holo.

Sommarens schema är fullt av läger för barn och unga i olika åldrar i norra Serbien. De evangeliskt kristna är en liten minoritet av befolkningen men lägren och barnfestivalerna har visat sig populära även bland familjer utanför kyrkan. Flera som deltar fortsätter dessutom besöka kyrkornas olika verksamheter.

– Det här är ett första sätt att nå ut. Det handlar mycket om att bygga förtroende. Föräldrarna måste känna att de litar på oss. Vi är väldigt få evangeliskt kristna i Serbien. Därför behöver vi börja med att bygga broar, säger Beata Holo, som arbetar i pingstkyrkan i staden Ada i provinsen Vojvodina.

Under onsdagen och torsdagen denna vecka anordnade hennes kyrka ett av sommarens första läger. Staden Ada har cirka 10 000 invånare men vanligtvis kommer endast 40 personer till Pingstkyrkan på söndagarna, varav fem av dem är barn. Ingen annan evangelisk kyrka finns i staden. Med de måtten mätt var årets barnläger en succé.

– Det var fantastiskt. Vi hade ett tiotal barn som aldrig varit i kyrkan förut. Det var stort för oss. Några av barnen som vanligtvis brukar vara med var inte närvarande på grund av att det är semestertider, men trots det hade vi cirka 30 barn som deltog i åldrarna 6-15 år. Nu efteråt är vi helt utmattade, men väldigt glada, säger Beata Holo.

Roliga aktiviteter såsom pyssel, hantverk, tävlingar och vattenballongskrig gjorde lägret populärt bland barnen. Samtidigt fick de möjlighet att höra om Jesus i olika samlingar och bibelberättelser.

– Jag kommer ihåg dramat vi gjorde förra året om när Jesus botade den lame mannen som kom ned från taket. Det var kul. Jag fick spela Jesus, säger 13-åriga Renata med ett stort leende.

Under augusti och början av september kommer flera läger att hållas i Serbien. Ljus i Öster är med och sponsrar flera av dem. Det är läger för barn, tonåringar och unga vuxna samt en barnfestival. Var gärna med och be för att lägren ska få bli till välsignelse för alla som deltar.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet