Hoppa till innehåll

Läste Herrens bön på skrynkligt tidningspapper

spartak_georgien_webb

Läste Herrens bön på skrynkligt tidningspapper

Efter ett mirakulöst helande gick Spartak från att vara ateist till ortodox till att, genom en bibel från Jehovas vittnen, bli pingstvän. I dag är Spartak regionspastor i Georgien – med en längtan att nu ut till ännu fler.

Spartak Chankventadze och några kollegor från Georgien var nyligen på besök i Sverige för att prata om mission i sitt hemland. I dag sker 80 procent av alla missionsinsatser i huvudstaden Tbilisi – något som de vill förändra.

Spartak drivs av en missionslängtan. Han växte själv upp i Cheatura, en liten stad i Georgien där det inte fanns någon kyrka. Spartaks familj och vänner var alla ateister och hans pappa var kommunist. Berättelser om himlen och evigheten var bara sagor för Spartak. Men när han plötsligt fick veta att han var allvarligt sjuk blev tanken på döden outhärdlig.

Spartak var bara 17 år när han fick beskedet. Han hade precis skrivit på ett fotbollskontrakt med ett professionellt fotbollslag och han såg fram emot en ljus framtid. Men starka smärtor i buken fick allt att svartna för honom. Det visade sig att Spartaks lever var väldigt dålig och han visste vad diagnosen skulle innebära.

– Jag visste att jag skulle dö. Jag blev sämre och sämre för varje dag. Under tre månader låg jag på sjukhus. Jag blev snart väldigt deprimerad, säger Spartak.

I förtvivlan gömde han sig under sitt täcke och grät. Spartak bad om hjälp men visste inte varifrån hjälpen skulle komma. Nästa dag fick han besök av en vän som hade tagit med sig frukt till honom på sjukhuset. Frukten var inlindad i tidningspapper. När Spartak vek upp pappret såg han plötsligt texten till ”Herrens bön” stå skriven. Då beslutade han sig för att be.

– Jag visste inte hur jag skulle be, men jag lovade Gud att om han räddade mig skulle jag tända ett ljus i kyrkan.

Två veckor senare berättade läkarna att Spartak blivit frisk. Läkarna kunde inte förklara vad som hade hänt, men efter att ha dubbelkollat alla blodprover såg de att levern plötsligt verkade helad. Spartak blev chockad. Han hade fortfarande inte förstått vem Gud var, men han började regelbundet gå till den ortodoxa kyrkan. En tid senare mötte han en grupp människor från Jehovas vittnen som gav honom Nya testamentet. När han läste i boken började han längta efter något annat än det han fick uppleva och höra i den ortodoxa kyrkan.

Genom en vän kom Spartak snart i kontakt med en evangelisk kyrka. Där fick han ett personligt Gudsmöte som förändrade hela hans liv. Han lät sig döpas och blev inom ett par år pastor för en församling.

I dag håller Spartak och hans kollegor på att bygga ett missionscenter i Georgien. Tanken är att centret ska kunna träna och sända ut nationella missionärer till olika delar av landet – för att nå fler människor med budskapet om Jesus.

Var gärna med och be för våra vänner i Georgien!

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet