Hoppa till innehåll

Kina inför poängsystem för att värdera sina medborgare 

Det som händer i Kina just nu är som en kombination av sociala medier, datorspel och Uppenbarelseboken. Framtidens kontrollsamhälle tågar in och de som drabbas hårdast är de kristna. 

Chen är 34 år gammal, gift och har en dotter. Han jobbar på ett kontor och varje torsdag tar han en öl med kollegorna efter jobbet. Chen har en skada i benet som gör att han går lite konstigt. Den mesta tiden spenderar han hemma, på jobbet eller hos sina släktingar där det blir mycket brädspel. Varje vecka ser ungefär likadan ut för Chen. Allt det här och mycket mer vet den kinesiska staten om Chen.
Genom appen WeChat som har cirka 1 miljard användare håller de koll på sina medborgare. Den är en av de största digitala plattformarna i världen och de flesta kineserna använder den. WeChat är inte bara en motsvarighet till Facebook och ett sätt att hålla kontakt med vänner och familj, utan också en tjänst som man kan betala med och beställa varor och tjänster genom. Ett pilotprojekt är dessutom igång för att alla medborgare ska använda appen som sina id-kort.

Denna app ger staten en unik insyn i medborgarnas köpvanor, relationer och var de befinner sig. Men Kina stannar inte där utan använder den digitala tekniken som finns tillgänglig idag för att hålla koll på vartenda hårstrå på medborgarnas huvuden. Just nu utvecklas ett socialt kreditvärdighetssystem som kommer veta långt mycket mer än om du har några betalningsanmärkningar. Det är ett poängsystem som betygsätter ditt liv.
– Om du exempelvis är vän med en kriminell eller en känd kristen får du lägre poäng. Ju lägre poäng du har desto svårare kommer du att ha att kunna få lån eller jobb, berättar en av våra utsända missionärer.

Systemet används redan och kommer vara i fullt bruk 2020. Och när alla digitala system knyts ihop kommer staten kunna veta mer än något kontrollsamhälle i historien tidigare kunnat. Allra farligast blir det för den som är kristen och följer Jesus. Förutom den ökade insynen i medborgarnas liv så blir lagarna allt mer fientliga mot kristna. I ett offentligt tal deklarerade president Xi Jinping att all religion behöver ”kinesifieras” och han lovade att ta i med hårdhandskarna mot religion som ”hotar den nationella säkerheten eller bidrar till separatism”.

Religionslagarna gäller inte bara kristna men statens behandling av andra religiösa grupper är inte likvärdig. Biblar har beslagtagits men inte koranen. Kyrkor har förstörts men inte moskéer.
Det händer saker hela tiden och utvecklingen är oroväckande. För att fortsätta få socialhjälp tvingades kristna i en region byta ut bilder på Jesus mot bilder av presidenten. Det blir också svårare för kristna att samlas. Den som arrangerar ett otillåtet möte riskerar att få betala mellan 137 000 och 411 000 kronor i böter, och om detta möte hålls i en lokal riskerar även fastighetsägaren, som ofta inte är kristen, att få böter på 41 000 till 411 000 kronor, eller få lokalen konfiskerad.
– Företagare blir alltmer rädda för att ingå kontrakt med kristna, berättar våra missionärer i landet.   

Låt oss hälsa på Chen några år framåt i tiden. Det är måndag eftermiddag. På vägen hem från jobbet stöter Chen på en person som frågar om han får be för Chens ben. Chen känner sig lite misstänksam men säger ja. Ögonblicket förvandlar hans liv, han blir helad och tar inom loppet av en vecka emot Jesus.
Ett par veckor senare reagerar säkerhetspolisen. Chen har inte köpt en bibel eller skrivit om Jesus till sina vänner på WeChat, men han har börjat besöka andra platser än han brukar. Han tar inte längre en öl efter jobbet på torsdagarna och varje söndag köper han 60 engångstallrikar. Säkerhetspolisen känner igen dragen och misstänker att Chen blivit en del av en hemlig kristen gemenskap. De griper in, ger pastorn böter som motsvarar 300 000 kr, beslagtar lokalen och poängställningen för samtliga avslöjade medlemmar sjunker drastiskt. Nästa dag blir en av Chens vänner dessutom av med sitt jobb.

Utvecklingen i Kina innebär en ny typ av förföljelse. Det är som en kombination av sociala medier och ett datorspel men påminner ändå på något sätt om det vi läser om i Uppenbarelseboken. Chen är en fiktiv person, men de som drabbas av detta är inte karaktärer i ett spel utan verkliga individer. Människor som du och jag. Kristna som du och jag. För Kinas kristna höjs insatsen, men låt oss gemensamt bära bördan genom att be för våra nationella syskon och fortsätta stötta våra dolda hjältar i landet.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg