Hoppa till innehåll

Insatt källa ger ny information om fängslade Tohar

Fängelse Tohar

Insatt källa ger ny information om fängslade Tohar

Det är både bättre och värre än tidigare för den fängslade uzbeken Tohar. Det berättar en välinformerad källa som nyligen besökte Ljus i Östers kontor.
– Tack alla ni som skickar brev och har skrivit under Månadens vädjan på Ljus i Östers hemsida. Det gör verkligen skillnad, säger källan.

Tohar ser betydligt äldre ut än sina 31 år och håret på hans huvud är avrakat. Han mår andligt väl men tiden i fängelset har satt sina spår.

Det var 2010 som han dömdes till 10 års fängelse för innehav och försäljning av narkotika. Detta en kort tid efter att han konverterat från islam till kristendomen. Under förhören på polisstationen pressades Tohar hårt att förneka sin tro, men vägrade. Enligt hans kristna bröder planterades då narkotika hos den unge uzbeken som han sedan dömdes för.

Tohar Haydarov

Tohar får besök två gånger var tredje månad i fängelset. Besökaren får möta Tohars blick genom en glasskiva och tala genom en telefon. Eftersom hans släktingar inte accepterar hans omvändelse är det oftast bröderna bland de oregistrerade baptisterna som kommer dit. Under sina sex år i fängelset har Tohar bett om benådning två gånger, men fått avslag båda gångerna.
– Han har inte ens blivit förflyttad till ett mindre strikt fängelse, trots att han enligt reglerna borde ha blivit det. Bröderna är övertygade om att han kommer att få sitta av samtliga år som han dömts för, berättar källan.

Tohar får känna på fängelseledningens motstånd både i stort och smått. Enligt lag har Tohar rätt till att ha en bibel i fängelset men när de kristna bröderna skulle överlämna boken beslagtogs den av fängelsechefen.
Vid ett annat tillfälle öppnades en liten kiosk på fängelseområdet där fångarna fick möjlighet att köpa godis. Tohar bad att få köpa sina favoriter med smak av honungsmelon, men fick ett blankt nej till svar.

I det sista brevet som han fick skicka från fängelset, daterat augusti 2014, berättade han att hans rygg blivit bättre efter att han fått ett enklare jobb. Det tidigare arbetet med att skyffla kol i tegelstensfabriken hade tagit stryk på kroppen. Dessvärre har det vid senare kontakt med Tohar visat sig att det mindre fysiska arbetet också lett till besvär i relation till medfångarna.
– Eftersom arbetet utförs på en plats där många vakter befinner sig har medfångarna tagit avstånd från honom i rädsla för att han ska skvallra om dem, berättar vår källa.

Källan uppmuntrar nu alla att skriva brev till både Tohar och uzbekiska ambassader.
– Oavsett om breven kommer fram eller inte gör de skillnad. Dels syns alla brev i den osynliga världen och även om Tohar inte får brevet i handen kan han få höra om dem genom sina kontakter. Det är en uppmuntran i sig.

Skriv under Månadens vädjan som är ett uppmuntransbrev till Tohar.

 

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet