Hoppa till innehåll

”Ingen hjälpte mig att begrava mitt barn”

Pastor Andrey har hållit fast vid sin kristna tro, trots att han har blivit misshandlad, stämplad som en förrädare och utesluten ur gemenskapen i det muslimska samhället. 

Andrey bor och arbetar i ett centralasiatiskt land och är ansvarig för oregistrerade församlingar i många områden i regionen. Han berättar: 

”Gud gav mig en uppenbarelse när jag blev pastor. Vid den tiden fanns det kyrkor i endast tre områden där jag bor, men Gud sa till mig att det ska bli kyrkor i elva områden till.”

Sedan dess har de startat ytterligare två kyrkor och nu finns det församlingar i fem områden. De arbetar aktivt för att nå ut till fler och teamet besöker två områden varje vecka. Tolv evangelister leder arbetet och Ljus i Öster stöder tre av dessa. Varje fredag har de faste-och bönedag, då de ber för alla områden och folken som bor där. 

”Det är inte alltid vi lyckas, ibland tas vi emot men ofta är vi inte välkomna. Trots det har fjorton personer blivit frälsta den senaste tiden. De är i alla åldrar, både unga och äldre. En av de nyfrälsta är en 85-årig kvinna. Äldre människor orkar ofta inte göra alla de fem muslimska bönerna om dagen som islam kräver och är mer öppna för evangeliet”, säger Andrey och visar stolt upp bilder på de nya troende. 

Andreys väg med Gud har varit turbulent. Det syns många ärr i hans ansikte. Han har varit arresterad fyra gånger på grund av sin tro. Han har blivit slagen, förolämpad och pressad i upp till ett halvår i sträck för att avsäga Kristus. Andrey blev också svartlistad som innebar att han inte fick lämna landet. Även bland vänner blir kristna ofta uteslutna. Han berättar: 

”När en vän till mig dog, som var muslim, blev jag utkastad från begravningen eftersom alla visste att jag är kristen. Jag har blivit misshandlad med pinnar av mina släktingar för min tro. När jag gifte mig och min fru blev gravid, fick hon problem med blodtrycket och i njurarna i den nionde månaden av graviditeten. Barnet dog. Det var ingen som kom till begravningen. Ingen hjälpte mig att begrava mitt barn, det var bara jag och min pappa. Mina släktingar sa att barnet dog för att vi är förrädare.”

Efter detta fick frun problem med ett ben som slutade att fungera. Läkare ville amputera benet och Andrey och hans fru visste inte vad de skulle göra. De hade förlorat ett barn, skulle hon nu behöva förlora ett ben också? Andrey blev försjunken i sina tankar och klockan tre på natten gick han till en kyrka och bad. I den stunden kände han hur Gud tröstade honom. När det blev morgon, ringde frun till honom och Andrey trodde att läkarna redan amputerat benet, men hon mådde bra. Andrey var förvirrad och frågade: ”Men hur är det möjligt? Du har varit sängliggande i tre månader.” Hon svarade: ”Gud helade mig.” 

Paret försökte få barn i många år efter det, men lyckades inte. Samtidigt fick de höra av andra att de var fördömda. Men efter fem år blev Andreys fru gravid igen och de fick en dotter. Läkarna varnade att hon inte får föda igen på grund av hennes hälsa, att det skulle vara livsfarligt för henne, men två år senare födde hon en son. Sakta började relationen till grannarna att förändras och under de senaste åren har folk börjat se annorlunda på dem och andra kristna. 

De skulle få ett tredje barn men frun fick problem med hälsan igen. Detta på grund av det dåliga dricksvattnet i området. Det är många kvinnor som får problem med sina njurar av vattnet. Många bad under hennes tredje graviditet, men i den sjunde graviditetsmånaden förlorade hon barnet. Det var en svår operation som tog över fyra timmar och läkarna var osäkra på om hon skulle överleva. Sakta är hon på väg att bli bättre. 

Regionen har stora problem med dricksvattnet som har dålig kvalitet och Ljus i Öster har varit med och gett stöd till att gräva en brunn. Brunnen har också blivit en viktig del i att många människor har samlats och församlingen har kunnat berätta om Jesus för dem. Vanligtvis är det bara de rika som har en brunn och de säljer vattnet men församlingen byggde en egen brunn för att ge rent vatten gratis till folket. Från den dagen förändrades relationerna mellan dem och människor i området. De fortsätter med att bygga brunnar som samlar regnvattnet och ser att folket uppskattar initiativet väldigt mycket.

”När man ger gratis vatten till de fattiga, är de tacksamma och blir positivt inställda till oss kristna.”, avslutar Andrey. 

Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg