Hoppa till innehåll

I det fattiga Laos är Sunisas böner stor rikedom

Jesus kom till Sunisas familj genom hembiträdet som hade hittat en Bibel i en amerikansk soldatuniform. Det är inte mycket mer som jag får veta om hembiträdet, när jag intervjuar Sunisa, förutom att hon ofta talade om frälsningen och delade evangeliet med Sunisa och hennes fem syskon. Det ledde till att hela familjen fick lära känna Jesus och bli troende. 

Sunisa och hennes man är Ljus i Östers lokala missionärer i Laos och tar bland annat hand om utsatta flickor. De hjälper också människor att få grundläggande mänskliga rättigheter. På det sättet bygger de relationer som är grunden för att sprida evangeliet i området. 

Laos är en kommunistisk enpartistat i Sydostasien och är ett av Asiens fattigaste länder. Folket har bland annat fått lida under flera årtionden av inbördeskrig. Det bor över sju miljoner människor i Laos och det finns ett 50-tal olika folkgrupper i landet. Den dominerande religionen är buddismen, som stöds av regimen och betraktas som en del av den laotiska kulturen. Trots att det ska råda religionsfrihet, enligt författningen, speglar det inte verkligheten. Alla religiösa grupper måste godkännas av staten och regimen accepterar inte religiösa minoriteter. Det förekommer att kristna trakasseras av myndigheterna och fängslas för sin tro, men vanliga laotier har ofta stor tolerans gentemot andra religioner, i synnerhet kristna. (Källa: Utrikespolitiska institutet)

Under 1960-talet försökte USA slå ut vietnamesisk gerilla nära Laos och utsatte landet för ett stort bombanfall. Sannolikt var det en av dessa soldater, som omkommit under den tiden, som var ägare till Bibeln som Sunisas hembiträde hittade. Hon lärde känna Jesus genom Bibeln och förde evangeliet vidare till Sunisa som började tro när hon var 13 år. Sunisa berättar att det var dock först åtta år senare som hon började ta Jesus på allvar. 

Det var mitt i sorgen och smärtan, på grund av relationsproblem, som Jesus tog hand om Sunisa och löste henne från besvikelse och lidande. Några år senare upplevde hon ännu en gång hur Gud var vid hennes sida, när hon blev ensam med ett barn i magen. 

”Mitt i natten kände jag att Gud finns på riktigt. Jag kände hur Gud kom nära genom sin Ande. När jag tittade upp såg jag en ängel bredvid mig och jag kände mig så trygg på något sätt. Där och då förstod jag att det finns en ängel som beskyddar mig var jag än är.”

Hon berättar att efter dessa starka gudsmöten började hon ta Gud på allvar och bönen fick en central roll i hennes kristna liv. Varje vecka ber hon med över trettio människor och har gjort det i tjugo år. Det innebär att hon har bett med över 30 000 sökande människor. Behoven kan vara olika, det kan handla om kvinnor, män eller barn i nöd eller att de söker efter en mening i sitt liv. Hon upplever att förmågan att skapa goda relationer med dem hon möter är en gåva från Gud. Hon lagar mat till dem, de äter tillsammans och umgås ofta. Det händer nästan alltid att människor berättar om sina bekymmer för Sunisa och det ser hon som grunden för att börja bygga förtroende hos andra. När man delar livet med varandra, blottas själen, och man blir vänner. Då kan Sunisa också dela sin tro på Jesus. 

”Jag talar aldrig om deras synder, utan om vad Bibeln säger. Jag fokuserar inte på det som är dåligt. Om någon till exempel har blivit utsatt för en våldtäkt, är det inte det hemska som ska stå i centrum under samtalet, utan det är Jesus och att Han kan göra allting rent och fint igen. Låt oss stötta kvinnan som råkat illa ut, med närhet och terapi, och ta hand om barnet om det blev ett barn. Vi blir inte frälsta på grund av våra synder, utan för att Jesus dog och tog bort synderna. Varför ska vi då tala om det som Jesus tog bort? När man tvättat sig ren, varför ska man då prata om smutsen? Vi måste uppmuntra människor och lyfta upp hur friskt och underbart det doftar när någon har blivit ren. Så är det också med själen. En del pratar om sina egna och andras synder och gör det till en slags merit. Så dumt. Prata i stället om renhet, förtroende, relationer som håller och vad Jesus vill hjälpa oss med. Syftet är ju att bli fria från synd och uppleva en djup glädje och frid.”

Sunisas sätt att evangelisera är att ta bort fokus från våra svagheter och ersätta det med styrkan i Jesus. Det är också anledningen till att hon inte vill gå in på detaljer om det som varit svårt och tungt i hennes liv. Nu drömmer hon om att sprida evangeliet genom att starta ett företag och etablera en gård som tar emot fattiga och ger dem jobb för att kunna överleva. Myndigheterna i Laos tillåter inte kristna att hjälpa människor som inte har en så kallad familjebok. Därför arbetar Sunisa och hennes man med att hjälpa folk att få sina rättigheter och bli medborgare, för att i nästa steg kunna hjälpa dem att få jobb och kunna försörja sig. 

”Tyvärr tror en del att evangeliet är till för att skapa stora rikedomar här på jorden. Men evangeliet är till för de fattiga, för att finna livets mening och kunna leva ett drägligt liv. Efter att vårt hembiträde kom med evangeliet till oss, började en längtan formas i mig om att ge mitt folk möjligheten att leva ett bra liv. Bibeln och Jesus är den enda lösningen. Hjälp oss att dela den visionen och sprida den vidare till andra länder”, säger Sunisa. 

Sunisa och hennes man, våra lokala missionärer, lever ständigt under hot på grund av det arbete de gör. Polisen försöker skrämma dem genom razzior i deras hem och på den senaste tiden har det hänt allt oftare. En kristen närvaro är livsviktig i Laos. Sunisa är en lokal hjälte som inte ger upp drömmen om att folket i Laos får befrielse i Jesus. 

Sunisas namn har ändrats av säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg