Hoppa till innehåll

Hon hade aldrig hört talas om Gud

Jag var 21 år gammal då jag för första gången mötte någon som aldrig hade hört talas om Jesus. Då visste jag inte att det mötet skulle sätta riktningen för hela mitt liv. Jag var ombord på OMs skepp Doulos och seglade i Asien. En ung tjej kom på besök till båten och vi började prata. Jag berättade om Jesus och hon frågade vem det var. Jag berättade om Gud och hon frågade även då vem det var. Jag blev helt ställd. Hon hade aldrig hört talas om Jesus – eller om Gud! Jag minns att det gick som ett svärd in i mitt hjärta. Hur kunde det få vara så här – att hon aldrig hört, samtidigt som vi i Sverige hör om Jesus hela tiden? Orättvisan började brinna som en eld i mitt bröst, och det brinner minst lika starkt idag. Den elden har tagit mig till Mellanöstern och Nordafrika under många år och den förde mig hem till Sverige och till asylboendena. Det är också den elden som snart för mig tillbaka till onådda områden i norra Afrika. 

Idag är ordet rörelse ett oerhört viktigt ord för mig, precis som det var för de hängivna ungdomarna på 60-talet. Jag är övertygad om att både Höijer, Düring, Martinsson, Verwer, Ström (vilka är exempel på olika ledare i Ljus i Öster och OM Sverige under årens lopp) och flera andra hade en dröm om att få slutföra missionsuppdraget under sin livstid, genom att evangeliet om Jesus skulle bli känt till jordens yttersta gräns. Detta är också min dröm och jag jublar över att antalet onådda och bibellösa folk minskar. Samtidigt sörjer och gråter jag över att det faktiska antalet onådda människor i världen inte blir färre, utan tvärtom fler. Många säger att skaran ökar med nästan 60 000 personer varje dag. Vi måste stoppa denna negativa trend!  

Det är komplicerat. Idag räcker det inte bara med att tala om onådda folk på andra kontinenter. Migration och globalisering har gjort att många av dessa folk finns både i Sverige och i Europa. Idag är den största missionskåren inte från väst, och de onådda länderna är stängda för traditionellt utsända missionärer. Samtidigt med detta verkar missionsintresset i svensk kristenhet avta i exakt samma takt som sekulariseringen av vårt samhälle ökar. 

Hur ska vi tillsammans kunna vända på denna trend? Svaren är komplicerade och många. Jag är glad att OM och Ljus i Öster åter igen har valt att samarbeta tillsammans med många andra som brinner för att på nytt sätta fokus på mobilisering för mission och evangelisation i svensk kristenhet, genom det nybildade missionsnätverket Svenska Evangeliska Missionsalliansen. Tillsammans kan vi gå ut i hela världen för att i ord och handling i den helige Andes kraft göra alla folk till Jesu lärjungar. 

En sådan ostoppbar rörelse får mig att drömma om att antalet onådda blir mindre, genom att antalet efterföljare till Jesus blir fler. Kanske blir då drömmen så uppfylld att Jesus kommer tillbaka.  

Amen, kom Herre Jesus. 

Daniel Stråle 
Missionsföreståndare för OM Sverige 

Daniel har bott och arbetat i Mellanöstern och Nordafrika under många år. Han är lärjungatränare, evangelist och församlingsbyggare ut i fingerspetsarna. Sedan 2017 är han missionsföreståndare för OM Sverige. Daniel är gift med Jean och tillsammans har de tre vuxna barn. 

FOTNOT: Texten har anpassats för webben

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg