Hoppa till innehåll

Hon dog under bibelläsning

Under ett hemligt möte i ett hem i Centralasien händer något omskakande. 35-åriga Amina dör. 

Amina går upp för trapporna i hyreshuset och knackar försiktigt på dörren. Med sig har hon sina två döttrar. Dörren öppnas och de hänger av sig sina jackor i hallen. De hälsar på de andra och sätter sig ner på golvet i vardagsrummet. Efter en liten stund är alla samlade. Allt som allt blir det 7 personer denna gång. 

Det de sysslar med är olagligt. Att som oregistrerad församling komma tillsammans i ett hem för att läsa Bibeln och be är förbjudet i detta muslimska land. Men de gör det ändå. De vill dela gemenskapen både med varandra och med Gud, vad det än kostar. 
I landet är det även förbjudet att predika för folkgruppen de tillhör, eller att ha oregistrerade kristna samlingar, men ansöker man så får man troligtvis avslag. Det finns massor med krav och villkor att uppnå. Säkerhetspolisen spanar, gör tillslag, misshandlar, ger böter och rapporterar till anhöriga. Det kan hända att man blir arresterad om man läser Bibeln tillsammans med andra i sitt hem. 
En av männen i vardagsrummet bläddrar fram en sida och börjar läsa Guds ord. Verserna leder till samtal och snart är samlingen igång. Men Amina känner sig längre och längre bort. Blicken börjar bli suddig och det strålar över bröstet, över hjärtat. Det pulserar och andetagen är tunga. Hon måste lägga sig ned. 

–Jag mår dåligt… i hjärtat…, säger hon, och lägger sig på mattan.
De andra kollar till henne men låter henne vila och samlingen fortstätter. Efter en stund kollar de till henne igen. En av dem rör vid Amina, men hon reagerar inte. Hennes döttrar blir rädda. 
–Mamma! ropar de om och om igen. 
–Gråt inte! Var tysta! Grannarna kan höra, säger en av männen… Låt oss istället hjälpa henne. 

Eftersom mötet är olagligt blir det stora problem om de skulle tillkalla sjukvård, eller om grannarna skulle höra att de är där. 
Amina reagerar fortfarande inte och när de känner på hennes armar och ben är de kalla. Hon är redan död. Det går en våg av rädsla över de samlade personerna. Amina, som bara är 35 år, har dött på mattan under samlingen. De gråter i förtvivlan. Chockade och rädda. Allra mest hennes två tjejer. Det går inte föreställa sig vad de går igenom.
Händelsen för tankarna till en annan plats där några samlats i Jesu namn, i ett rum på tredje våningen. Medan Paulus talar, faller en man ut genom fönstret och när de kollar till mannen är han död. ”Var inte oroliga”, sa Paulus till de chockade syskonen då. 

En av männen som står bredvid Amina hör en röst inom sig säga: ”Gå och lägg din hand på kvinnan så kommer jag att uppväcka henne!” Men det kan inte stämma. Han tror inte på rösten, för han har inte varit med om något sådant tidigare. Då hör han rösten en gång till. 

–Gud vill att vi ska be för henne, säger han. 
Så de ber. Det är inget speciellt med bönen, förutom att den kommer från hjärtat. De ber och gråter över kvinnan, i desperation till Gud, om ett mirakel. De ber tills hon plötsligt öppnar sina ögon. Alla häpnas över det stora under Gud precis gjort. 
Amina sätter sig upp och berättar för dem att efter att hon lagt sig ner så försvann hon iväg till en annan plats. Hon fick se en uppenbarelse. Framför henne fanns en vacker flod, omgiven av träd på båda sidor. Där fanns också ett berg och floden kom från det berget.

–Var är jag? hade hon frågat sig själv, innan hon åter befann sig i rummet. 
När de vittnar om händelsen i sin hemförsamling berättar Amina enkelt och sansat om den dramatiska händelsen. Hur hon dog och kom till liv igen under en olaglig bibelsamling på golvet i ett hem en augustidag år 2017. 
Och på samma mirakulösa sätt slutade samlingen i Troas för cirka 2000 år sedan. ”De förde hem den unge mannen levande, och de blev mycket uppmuntrade.” (Apostlagärningarna 20:7–12) 

*Aminas namn har ändrats av säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet