Hoppa till innehåll

Har världen blivit mer tolerant mot sådana som Lucia?

Lucia var en kristen. Det vore en katastrof om världen glömmer det. För hon delar nämligen sitt öde med tusentals andra kristna, vars berättelser varken bör glömmas eller gömmas.

Den moderna legenden om Lucia börjar alltmer likna en saga. Lucia som blev martyr på 300-talet har fått ett sagoväsens gestalt. För enligt den sentida diktaren bor denna ”strålande helgonfé” nu vid drömmarnas strand i ett slott i skogen.

Sagorna är en del av vår kultur. Sagan om hur ljuset kommer, när allt ”synes dött och förfruset på jorden”, värmer. Men man kan inte förpassa martyren Lucia till sagornas värld. Det vore en katastrof om den riktiga Lucia göms undan bland tomtar och troll och mister sin sanna roll. Hennes hopp var inte ”ljuset” eller människors välvilja, hennes hopp var Jesus. Liksom så många andra kristna världen över så försökte man tvinga Lucia till att förneka sin Herre. Men hon kunde inte göra så mot honom. 

Den överlåtelsen har kristusfientliga regimer och extremister fortfarande svårt att tolerera. För två månader sedan blev en laotisk pastor, Sy Sengmany, martyr* då han med stor sannolikhet blev dödad för sin tro på Jesus och önskan att låta andra människor få höra om det sanna ljuset. Det ljus som inte bara kommit för att värma utan frälsa. 

Ljus i Öster arbetar för att lysa upp, och sprida hopp. Hoppet om honom som lovar att det inte ska vara nattsvart mörker där ångest nu råder. För det folk som vandrar i mörkret skall nämligen se ett stort ljus och över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram. ”Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste” Jesaja 9:6

Swisha 900 36 25 om du vill vara med och lysa upp världen tillsammans med oss!


* Källa: https://www.rfa.org/english/news/laos/pastor-12122022104112.html

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg