Hoppa till innehåll

Gud har börjat verka i Turkmenistan

Det är inte längre tyst från Turkmenistan. Även om diktaturen är ett av världens mest stängda länder så börjar det komma fler rapporter om hur Gud verkar i landet.

Serdar jobbade inom en av landets centrala myndigheter. Via sin svåger fick han för första gången i livet höra talas om Jesus, och hans liv förändrades radikalt. Han kom till tro och började i sin tur vittna för flera av sina kollegor. Några av dem kom i sin tur också till tro, men ryktet spred sig och andra kollegor såg inte lika positivt på Serdars tilltag. De larmade sina chefer och berättade att Serdar hade blivit kristen.

Cheferna blev rasande och de började konstruera en plan för att sätta dit honom. De planterade narkotika i hans hem och larmade polisen. Serdar greps och anhölls. I rättssalen dömdes Serdar till 25 års fängelse – för ett brott han inte begått. Märkligt nog såg han varken bedrövad eller ledsen när domen meddelades. Istället kunde man faktiskt skymta ett leende på hans läppar.

Han hamnade i fängelse och hans medfångar tyckte det var märkligt att en tidigare aktad myndighetsperson hamnat på samma anstalt som de. Men Serdar var lugn och sa till sina medfångar:

Jag har kommit hit för er.

Veckorna gick och Serdar vittnade för allt fler fångar, och flera kom till tro. Fängelsechefen fick nys om detta, och hotade Serdar med isolering om han inte slutade vittna. Men Serdar slutade inte.

Fängelseledningen tröttnade, grep honom och tog honom till en isoleringscell. De släpade in honom i ett kargt och klaustrofobiskt rum och stängde dörren. Av någon anledning fungerade dock inte den elektriska låsanordningen, så de kunde inte låsa dörren. De tog honom till en ny cell, men även där var det elektriska låset trasigt.

Fängelsevaktarna började nu bli riktigt frustrerade. De tillkallade en tekniker som förtvivlat försökte lösa problemet, men han inte kunde hitta något fel på låsmekanismen. De släppte istället ut en annan fånge från sin cell, och lät Serdar ta hans plats. Men återigen så fungerade inte låset. Vakterna gav upp och Serdar fick ta tjänst som köksbiträde, så att han kunde hållas separerad från andra fångar.

Men Gud ville annorlunda. Efter 9 månader i fängelset och otaliga vittnesbörd senare, så hade 26 personer på fängelset kommit till tro. Ledningen insåg att de inte kunde ha kvar i Serdar i fängelset och riskera att fler kom till tro på Jesus. Han sattes istället på fri fot.

Idag evangeliserar Serdar runt i hela Turkmenistan och samtalen om Jesus fortsätter på nya platser runt om i landet. Det råder dock stor brist på biblar, speciellt på turkmenska, eftersom regeringen förbjudit dem. De behöver därför smugglas in i landet. Ljus i Öster förbereder just nu för att producera och sprida digitala biblar i landet. Biblarna är smart designade och kamouflerade för att inte väcka uppmärksamhet. 

För 200 SEK kan vi se till att en turkmen får en digital Bibel. Swisha en gåva till nr. 900 36 25, märk “Turkmenistan”. Tack för att du står med oss i detta viktiga arbete!FOTNOT: Serdar heter egentligen något annat.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg