Hoppa till innehåll

Gratulerade kyrka – blev bötfällda

Gratulerade kyrka – blev bötfällda

Två amerikanska medborgare blev nyligen dömda till böter för olagliga missionsaktiviteter efter att ha besökt en gudstjänst i en rysk pingstkyrka.

Tre amerikanska medborgare var i september på besök i staden Kaluga i Ryssland. De hade åkt dit som turister och besökte olika kulturella platser. Eftersom en av dem arbetar som ingenjör var ett av målen att besöka stadens kända rymdforskningsmuseum.

Under vistelsen besökte amerikanerna också olika kyrkor och deltog bland annat i en gudstjänst i en pingstkyrka. De är själva troende protestanter och en av dem arbetade på 1990-talet som missionär i Ryssland under fyra år. Just den dagen firade pingstkyrkan 80-årsjubileum, så en av de amerikanska medborgarna gick fram till mikrofonen och gratulerade församlingen. De andra satt bara med och lyssnade. Församlingen välkomnade besöket och amerikanerna deltog när det var filmvisning och såg en sketch om kyrkans historia.

På grund av detta tog polisen sent på kvällen in de amerikanska medborgarna på förhör under flera timmar och omhändertog deras pass. De blev anklagade för att ha bedrivit missionsaktivitet i Ryssland utan att ha något religiöst visum. Trots att den amerikanska mannen som hade talat i mikrofonen berättade att han agerat på eget bevåg dömdes både han och en av de andra amerikanska kvinnorna till böter på 15 000 rubel (cirka 2200 kronor) per person. Den tredje personen var minderårig och dömdes därför inte. Därefter utvisades de från landet.

Just nu håller amerikanska medborgarna, med hjälp av advokater i Ryssland, på att försöka överklaga beslutet.

Fler artiklar

En mosaik av historiska skärvor

Kärleken övervinner allt

De gick ut ur kyrkan och in i hemmen