Hoppa till innehåll

Gränsöverskridande gatumission i Montenegro

Från teamresan till Montenegro sommaren 2015.

Gränsöverskridande gatumission i Montenegro

För andra året i rad åker Ljus i Öster på evangelisationsresa till Montenegro. Denna gång till staden Bar. Genom att skapa personliga relationer, erbjuda förbön, samtal och anordna event för barn och unga hoppas teamen göra namnet Jesus känt i staden.

Montenegro är ett land med få evangeliskt kristna. Men under senaste åren har pingstunionen i Vitryssland, som är en av Ljus i Östers nationella samarbetspartners, upplevt ett speciellt kall för länderna i Balkanområdet. De har därför bestämt sig för att satsa på mission i Montenegro. Tack vare Vitrysslands och Montenegros gemensamma slaviska bakgrund har missionärerna överkommit många kulturella och språkiga hinder.

– Vitryssarna har hjärta för Balkan. Det är något vi vill uppmuntra. Vi åker ned till Montenegro för att stötta de vitryska missionärerna som är där för att plantera en ny församling, säger Mika Kosonen, projektkoordinator på Ljus i Öster.

Mika Kosonen 2

Han, tillsammans med ett evangelisationsteam från Sverige, Finland och slaviska ungdomar från USA, kommer att vara på plats tillsammans med det vitryska teamet i staden Bar i början av juli.

Vad kommer ni att göra?

 

– Vi kommer att på olika sätt skapa kontakt med människor på gator och torg. Vi kommer dela ut biblar och annan kristen litteratur men också erbjuda förbön och skapa personliga relationer till människor, säger Mika Kosonen.

Veckans höjdpunkt blir den planerade barnfestivalen. Barn i staden kommer att erbjudas alltifrån ansiktsmålningar, tävlingar och lekar. Samtidigt får evangelisationsteamen möjlighet att presentera evangeliet.

– Kristen tro kommer att presenteras på ett enkelt sätt. Vi kommer förklara att det finns en Gud som älskar dem. Att han vill lära känna var och en personligen.

Även om evangelisationsresan först och främst handlar om att stötta de vitryska missionärerna och de nationella kristna som finns i landet har resan också ett annat syfte.

– Vi tycker också att det är viktigt för människor i Sverige att få komma ut och se vad Ljus i Öster gör med våra nationella partners – att vi faktiskt når onådda folkgrupper med evangeliet. Unga människor får på så sätt också chans att se vad mission kan innebära. Det kommer bli fantastiska veckor, säger Mika Kosonen.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg