Hoppa till innehåll

Frimodig kvinna vittnar i Centralasien

Miranda är en fullständigt orädd evangelist i Centralasien. När hon liftar och sätter sig i en bil har hon som mål att berätta om Jesus under bilresan. När hon går på gatorna berättar hon om Jesus för dem hon möter. När man frågar henne om hon är rädd för förföljelse, svarar hon att hon är säker på att hon arbetar enligt Guds vilja och att Gud skyddar henne.

Miranda evangeliserar i flera regioner i Centralasien. Hon hyr ett litet rum i en mindre stad. Miranda går runt och vittnar hela tiden och bara där har ett hundratal personer kommit till tro. Genom hennes förkunnelse har en muslimsk företagare kommit till tro. Han omvände sig, och även hans två fruar och barn har tagit emot Jesus som sin frälsare. Nu går han till sin moské och berättar om Jesus där.
Miranda brukar alltid ha Nya testamentet, som heter Injil på deras språk, med sig.

– Men en gång sa den Helige Ande till mig att lämna det hemma och i stället ta med mig mjöl och lök. Jag blev innerligt förvånad och frågade: ”Herre, varför mjöl och lök, hur kan jag gå ut utan Ditt ord?” Men Herren sa att nu måste du göra så här.

Polisen hade redan jagat Miranda en tid och man ville ta henne på bar gärning. På ett ställe gjorde de en razzia och arresterade henne. När de tog henne till polisstationen och visiterade henne, hittade de bara mjöl och lök. De var väldigt förvånade, eftersom de var säkra på att hon hade Nya testamentet i väskan.

– Har du inget Nya testamentet i väskan, frågade de, men jag förklarade att jag var på väg till mina vänner för att baka bröd och blev frisläppt.

Miranda växte upp i ett välbärgat hem där pappa var statstjänsteman och mamma hemmafru. De hade ofta gäster i hemmet. Det var vanligt att ha flera fruar och fadern, som hade tryggade inkomster, levde också på det sättet. Mirandas mor hade sju barn själv, men tog även hand om de andra fruarna och deras barn.
När fadern plötsligt dog lämnade han en stor familj efter sig. Familjen fick stora ekonomiska problem, men höll ändå ihop. Barnen uppfostrades enligt stränga muslimska lagar.

Redan som ung flyttade Miranda till en större stad för att studera. Hon gifte sig, fick en dotter och skilde sig ganska snart. Hon var självupptagen och lämnade bort sin dotter som fick bo hos främmande, godhjärtade människor.

I den vevan mötte hon några kristna och kom själv till tro. Hon blev totalförändrad och dottern fick flytta hem igen. Hon tog sin dotter med sig och flyttade hem till sina släktingar i de trakter där hon var född och uppvuxen. Men släktingarna blev inte glada över att hon kom dit och talade om Jesus. De reste sig emot henne och jagade iväg henne.

Men Miranda förlorade inte sin tro, utan hon bad enträget för sina bröder och systrar. Hon köpte ett enkelt hus. Mirandas högsta önskan var att berätta om Jesus för människorna. Folk lyssnade, några var emot, men det fanns även de som med glädje tog emot frälsningen.

Efter en tid blev Miranda kallad till bydomstolen. Men hon tyckte att hon arbetade för en bra sak när människor blev frälsta. Därför var hon inte rädd för att stå inför den mänskliga domstolen. Hon kunde rekommendera sig själv som en bra människa med hög moral som var lyhörd, pålitlig och hade medlidande med andra. Ordföranden för byledningen var en icke-religiös man, vars åsikt var att man fick bekänna sig till vilken religion man vill och att det ju bara var positivt att många efter samtal med Miranda förändrats till det bättre.

Efter det har Miranda blivit ännu frimodigare. Nyligen ordnade hon en konsert med en kristen musik- och evangelisationsgrupp som sjöng och förkunnade om det nya livet i Jesus.

Miranda har försökt hitta anställningar där hon kan få kontakt med folk och berätta om Jesus. Hon har bland annat arbetat som servitris och som skolstäderska. När hon blir bortjagad från en arbetsplats, går hon till en annan. När hon arbetade på en skola, startade hon en grupp av dem som ville lära sig mer om Jesus. Hon blev kallad till skolstyrelsen och det visade sig att det fanns intresserade människor även där.
Hennes böner för sin släkt har gett resultat. Alla hennes bröder och systrar och många släktingar har nu blivit kristna.

FOTNOT: Av säkerhetsskäl är kvinnan på bilden inte densamma som i artikeln.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet