Hoppa till innehåll

Från tung missbrukare till hemlig missionär

På väg till sin död slog Yakov ett telefonnummer. Han hade ingen aning om att det skulle förändra hans liv för evigt.

För dryga 10 år sedan såg Yakovs liv väldigt annorlunda ut, han var hemlös och levde på gatan. Han var på en plats i livet där han inte såg någon framtid eller ens en strimma av hopp, och så hade det varit länge. Och så hade det varit länge. Som tjugoåring var han redan mångårig missbrukare och beroende av flera tunga droger samt alkohol och tobak. 
Om livet är en ständig kamp varför ska man då fortsätta? Frågan fortsatte mala på insidan. Yakov bestämde sig för att simma ut i havet så långt mot horisonten han bara kunde och sedan bara sjunka ner under ytan. 
Dagen då Yakov bestämt sig för att han skulle ta sitt liv satt han på en av stans bussar. Ögonen fastnade på en annons i tidningen på sätet bredvid honom. På annonsen stod den provocerande frågan: ”Vill du ha hjälp ur ditt missbruk?”, följt av ett löfte om hjälp om man ringer numret som stod i annonsen. Yakov blev så upprörd och arg av annonsen… att någon kunde lova något sådant. I ren ilska tog han fram sin stulna mobiltelefon och slog numret som stod i annonsen. 
Efter bara ett par signaler svarade en man på Yakovs samtal. Rösten var mjuk och vänlig. Det var någonting så inbjudande med sättet han pratade, att det var omöjligt att motstå ett möte med honom. Innan Yakov förstod vad som hänt hade han tackat ja till att möta upp den okände mannen på ett café. 
Under den timslånga resan till caféet hann Yakov tänka på vad han höll på med. Hans plan för dagen såg plötsligt väldigt annorlunda ut. Frustrationen började återvända och snart laddade han åter för att skälla ut den där människan. Han som uppenbarligen inte hade en aning om hur det är att leva med tunga beroenden, där varje dag är en kamp för mat, husrum och droger. Hur det är att kämpa i år för att bli fri, men inte lyckas. Hur det är att sluta längta efter något bättre, för att det inte verkar finnas något på andra sidan hoppet. Ilskan pressade mot tinningen och varje steg byggde på aggressionen.

Väl framme på caféet mötte Yakov en skäggig man i sin egen ålder. Han presenterade sig som Wolger och välkomnade Yakov att sätta sig ner. Wolger beställde in frukost till dem och ett samtal som skulle visa sig pågå i flera timmar startade. I hans sällskap rann all aggression av. 
Till Yakovs stora förvåning så visade det sig att Wolger varit i hans skor. Han hade levt på gatan och haft problem med både droger och alkohol, men på något mirakulöst sätt kunnat ta sig ur det. Bara månader senare skulle Yakov fatta modet och berätta för Wolger om hur nära det var att han den dagen, istället för att dricka kaffe på caféet, skulle ha tagit sitt liv.
Detta blev vändpunkten för Yakov, och under de kommande månaderna skulle han spendera otaliga timmar i det lokala caféet tillsammans med Wolger. Efter ett par år var Yakov på riktigt drogfri. Sakta hade han byggt upp sitt liv och de relationer som raserats runt honom. Det var på alla sätt ett mirakel. 
Yakov hade mött någon mer än Volger på caféet. Han fick möta Jesus. Och tron och relationen till Guds son gjorde den verkliga skillnaden de dagar som var allra svårast. Samtidigt fick Yakov bli del av en gemenskap med personer som delade hans erfarenheter och gav honom ett sammanhang och en familj att tillhöra. 
Idag är Yakov den där rösten på andra sidan telefonen, vars nummer man kan hitta i annonser i regionens lokaltidningar. Yakov har också skolat om och blivit brödförsäljare. Varje dag hämtar han bröd på lokala bagerier och reser upp i bergen och ut på landsbygden för att leverera dem till människor. Under sina dagliga resor tar han varje tillfälle han kan att dela med sig av sin berättelse, om att det finns någon som kan ändra på allt. Som kan förvandla den mörkaste situationen.
Tillsammans med en handfull män och kvinnor är Yakov en del av den underjordiska kyrkan i regionen, och sedan en tid även understödd som missionär. För honom har det hela tiden handlat om att hjälpa individen på de sätt han kan, för att leda människor till Jesus. Och där på de små krokiga bergsvägarna ringer telefonen igen, det är någon som är i desperat behov av hjälp. Och på väg till nästa destination har Yakov all tid i världen att svara.

Text och foto: Samuel Winderö

*Yakovs namn och andra detaljer har ändrats av 
 säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg