Hoppa till innehåll

Från mord till bibelskola

Igors föräldrar var missbrukare. Själv kom han att följa i deras fotspår. När han fängslades för mord började han ropa till Gud – som så småningom svarade honom. Läs hans omvälvande livsberättelse. 

”Mamma och pappa var missbrukare så jag växte upp hos mormor. Hon älskade oss och samlade alla sina barnbarn hos sig. Hon uppfostrade oss och hade stränga rutiner, men jag var ett livligt barn och en sådan atmosfär kändes kvävande för mig. 

När jag gick i åttonde klass flyttade jag istället till mina föräldrar, men de brydde sig inte om mig. Jag började röka och dricka. Föräldrarna dog i sitt missbruk och snart var även jag en fullfjädrad missbrukare.

För att finansiera missbruket blev jag kriminell. Naturligtvis åkte jag fast och dömdes gång på gång till fängelse. Varje gång tänkte jag börja ett nytt liv när jag blev fri, men snart var jag inne i den negativa spiralen igen. De första domarna handlade om rån och överfall, medan den sista var för mord. Jag dömdes till tio års fängelse.

I fängelset började jag ropa till Gud om att han skulle leda mig på den rätta vägen. Jag började läsa Bibeln, men jag förstod inte så mycket och anpassade texterna efter mina behov. Jag sökte fördelar för mig själv även där. När jag frisläpptes i förtid efter sju år började jag leta efter mina gamla vänner men ingen av dem fanns kvar – några hade dött och andra flyttat.

Jag började supa igen, men en bekant berättade att det fanns några kristna i staden som gjorde svetsarbeten. Han föreslog att jag skulle bekanta mig med dem – kanske att jag till och med skulle få jobb hos dem.

Jag gick dit och där träffade jag Andrej, som jag kände sedan barndomen. Jag tyckte om dessa killar – de var ärliga och hade respekt för varandra. De bad och sjöng och det kändes varmt och skönt i själen i en sådan omgivning. Jag stannade kvar hos dem.

Andrej bjöd in mig att bo hemma hos sig. Han började berätta om Gud och det var just detta som min själ så envist hade längtat efter. Jag omvände mig och nu vandrar jag stabilt och växer i tron. Jag blev döpt i vatten och i år har jag börjat studera på en bibelskola.”

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet