Hoppa till innehåll

Fortsätter att bygga Guds rike trots förföljelse

Samir är en pastor som Ljus i Öster stöttar. Tillsammans med ett ungdomsteam reser han runt och missionerar i Centralasien.

Han berättar för oss om hur ledare i de kristna församlingarna kan bli förda till polisstationen och utfrågade i upp till fem timmar på grund av sin tro. Samir berättar att det alltid är samma frågor. Agenterna frågar: ”Varför startar ni kyrkor? Är ni extremistiska? Kommer ni störa ordningen? Varför tror ni? Vad tror ni på?” Sedan kan de också märka att en bil utan registreringsnummer följer efter dem, eller att telefonen är buggad.

Samir har fått erbjudanden från KGB att bli spion och få massa fördelar, som att kunna registrera sin kyrka. Det är så klart inget alternativ för honom och det är inte svårt att förstå hans oro för att KGB kanske väntar på honom när han ska flyga hem. Trots det ser han inget hinder i att fortsätta med att bygga Guds rike. Teamet har en plan om att sända ut fler missionärer till de olika grannländerna. Han säger: 

”Vår vision är global och lokal på samma gång, vi kallar det för glokal. Unga människor är väldigt öppna, vi vet inte var de kommer ifrån men de är hungriga efter att få höra om Jesus. Senast när jag predikade blev omkring 30 personer frälsta.”

Strategin som de har för att bygga församlingar är enkel. Alla nya personer som teamet möter delas in i tre färger, baserat på deras inställning till kristendomen. De som är öppna för evangeliet är gröna, de som är i mitten är gula och de som är muslimer eller aktivt emot är röda. De välkomnar alla, men ger mest energi åt de gröna. Arbetet ska omfatta hela Centralasien. 

”I början av år 2000 var det en stor väckelse i Centralasien. En stadion fylldes med 20 000 personer och predikanten uppmuntrade alla att vittna för minst en person på vägen hem. Resultatet blev att på den femte och sista dagen samlades det 52 000 människor på samma ställe för att höra om Jesus. Deras böner bär oss och nu ser vi att många unga vill gå ut och evangelisera. Vi har lanserat en ungdomsbibel i fem centralasiatiska länder som också innehåller vittnesbörd från kristna i våra länder. Vi har tryckt 10 000 Biblar och har tillstånd från myndigheterna att trycka fler. Vi har ett hjärta för alla i Centralasien”, säger Samir. 

Situationen för de kristna håller långsamt på att förändras. I vissa länder i Centralasien finns det öppna diskussioner mellan alla religiösa kyrkor och 2018 hölls den första kongressen, en diskussionspanel, där regeringen samlade representanter från olika religioner för att mötas. Det bevakades av olika människorättsorganisationer och då fick pastorer uttala sig om till exempel förföljelse. Samir är hoppfull om att snart kunna registrera sin kyrka. 

Lokala myndigheter är dock genomgående islamiska och förföljelse är ändå vanlig, i vissa regioner mer än i andra, trots att staten är för religionsfrihet. Förändring tar tid och i en övergångsperiod är det en utmaning när nya synsätt blandas med äldre negativa attityder mot kristendomen. Det tar tid att ändra attityder, men Samir ser hoppfullt på faktumet att det blir svårare att blunda för förföljelsen av kristna i landet.

Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Barmhärtighet öppnar dörren för evangelisation

Missionens utmaningar i ett hårdnande klimat

Säg hej till vår nya direktor!