Hoppa till innehåll

Fängslade Yang Rongli är frisläppt!

Foto: China Aid
Foto: China Aid

Fängslade Yang Rongli är frisläppt!

Hennes hår har blivit grått, hon lider av diabetes och hjärtproblem. Sju år i fängelset har tagit hårt på pastor Yang Rongli. Men när hon äntligen släpptes fri var hon på gott humör, berättar China Aid.

Det var den 13 september år 2009 som mer än 500 poliser bröt sig in i kyrkobyggnader och misshandlade runt hundra församlingsmedlemmar i Shanxi-provinsen i Kina. Många av dem skadades och blev medvetslösa. Tio dagar senare skickade myndigheterna stora bulldozers och grävmaskiner för att förstöra byggnader och ägodelar som tillhörde församlingarna, rapporterar China Aid. Pastor Yang ledde ett nätverk av församlingar med över 50 000 medlemmar . Kort tid efter händelsen reste hon tillsammans med flera andra ledare i kyrkan till provinsens huvudstad för att lämna in ett klagomål. Det var under denna resa hon blev arresterad.

Rättegången blev hastig och ofullständig. Yang Rongli dömdes till 7 års fängelse anklagad för att ha ”samlat en aggressiv folkhop som stör den allmänna ordningen”. Under alla år har hon hävdat att anklagelserna varit falska. Trots det har hon fått sitta i fängelset under hela sin strafftid.

Den 10 oktober blev pastor Yang Rongli äntligen frisläppt. Enligt China Aid var hon glad över sin frigivning – men åren i fängelset har satt fysiska spår. Bland annat har den dåliga maten i fängelset gjort att hon vid frigivningen led av näringsbrist. Det i kombination av brist på solljus har gjort hennes hår grått. Efter en hälsoundersökning kunde det konstateras att hon led av två njurstenar, diabetes och hjärtproblem.

Trots detta klagade Yang Rongli inte vid frigivningen och hon hyser inga agg, menar China Aid.

Ljus i Öster har följt fallet med Yang Rongli under ett par år och genom ”Sommarens vädjan” har våra läsare varit med och skickat många uppmuntrande brev till henne i fängelset.

– Vi blev väldigt glada när vi fick beskedet om att Yang Rongli hade frigivits. Många av oss har bett för henne. Det är däremot sorgligt att höra om hur fysiskt nedbruten hon är, vilket föranleder oss att fortsätta be för Yang Rongli och hennes familj, säger Lars Narin, koordinator för Kina på Ljus i Öster.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg