Hoppa till innehåll

Evangelisten som inte kan hålla tyst

Efter bibelskolan kan evangelisten Aziz inte sluta prata om Jesus. På bara några år har församlingen som han och frun startade i hemmet vuxit till 180 personer.

Aziz är evangelist ut i fingerspetsarna. Han och hans fru beslutade sig för att starta en församling i sitt hem år 2017, i samband med detta kom han till bibelskolan vi stödjer i regionen, och fick tillbaka sin frimodighet efter en tid av motgång. År 2018 hade församlingen vuxit till 30 personer. I slutet av 2019 var de 180 personer fördelade på 9 husförsamlingar.

Aziz och hans fru tror på att börja i de relationer man redan har och de uppmuntrar alla nykristna att vittna för släkt och vänner. Han använder innehållet i Messias-boken, som Aziz själv översatt till språket de talar, när han lär dem att dela evangeliet. De nyfrälsta tränas och börjar snart leda andra och så växer skaran. På en underjordisk bibelskola får de lära sig den kristna trons ABC. Därefter hoppas Aziz att de ska få samma chans som han fick, och få gå på bibelskolan Ljus i Öster stödjer. Det är viktigt att kristna i muslimska områden har tillgång till en kulturanpassad och sund bibelundervisning, och det är därför vi valt att stötta denna skola.

Visionen är att plantera husförsamlingar i varje stad och by i landet, berättar Aziz. Varje husförsamling byggs kring en familj så att både man och fru är ledare. När en familj kommit till tro på en ny ort är målet att senare starta en församling där, med den familjen som bas. Som ett led i detta gör de evangelisationsresor till avlägsna platser varje månad. Nyligen fick de uppmuntra 40 troende under en resa. Dessutom vittnade de för 50 personer, varav 23 på ett djupare plan. 8 personer bad de med till frälsning. Teamet håller kontakten med alla som tar emot Jesus och fortsätter träna dem.

Aziz beskriver några stopp på vägen under en resa: De stannar vid ett tält vid vägen, delar evangeliet och ger försäljaren en bibel. På ett café berättar de för en gäst om Jesus och han blir frälst. De träffar på en animistisk herde som tar emot Jesus. I en by misstas de för att vara journalister och får dela sin tro för en nyfiken skara. En familj bjuder hem dem och runt en eld delar Aziz evangeliet under tårar, medan en man spelar lågt på sitt instrument. Senare brakar bilen sönder, och under tiden den lagas träffar de en troende familj som tappat motivationen, och en församling startas i familjens hem.

Från början var det Aziz och en till som reste varje gång. Nu finns det tre team med fyra personer i varje. En av de nya heter Husan och han har varit troende i åtta månader. Han får följa med för att se och lära, och ibland delar han sitt vittnesbörd.

När de evangeliserar försöker de göra det på ett sätt som bevarar den nationella kulturen. De sitter på traditionella madrasser och ber på samma sätt som muslimer – med öppna handflator, öppna ögon och efter bönen för man händerna mot ansiktet för att symbolisera att man tar emot ett bönesvar eller en välsignelse från Gud.

Aziz berättar att han kan känna sig sliten ibland. Inte så konstigt. För ett tag sedan insåg han att han undervisat 22 dagar i sträck. Men nu har de bildat en ledningsgrupp och fördelat ansvaret på flera.

Aziz utmanar på alla områden. Genom att han ägnar sitt liv åt att utvidga Guds rike har han samtidigt gjort en krigsförklaring mot fiendens makter och väldigheter. Mycket av arbetet de gör är dessutom direkt olagligt – som att predika för folkslaget och att samlas i husförsamlingar. Han berättar att han hittills polisanmälts fyra gånger och hotats med fängelse, men Herren har hjälpt honom att frimodigt vittna om Jesus. Vid ett tillfälle hade en granne anmält familjen för att ha olagliga möten i sitt hem. Tre poliser kom för att hämta Aziz, men en av dem visade sig vara en gammal vän till honom. Aziz klarade sig den gången. Vid ett annat tillfälle hölls en rättegång mot honom och åklagaren yrkade på tre års fängelse, eftersom det var fjärde gången han anmäldes. Aziz såg sig runt i salen – där satt hela 70 troende som med stort mod visade sitt stöd. Ett vittnesbörd om att den riskfyllda evangelisationen burit frukt. Aziz kom undan med böter.

Varje person som kommer till tro tar en risk när de börjar tjäna Jesus. Aziz berättar om en troende kvinna som blev anmäld av sina släktingar. Vid rättegången vittnade hon om hur hennes liv förvandlats och hur hennes make befriats från missbruk. Rätten lät henne välja mellan fängelse och böter. Hon chockade genom att välja fängelse, och blev senare frikänd. Samma släktingar som anmälde henne, är idag en del av hennes husförsamling.

Aziz vittnesbörd påminner oss om varför det är så viktigt att stötta bibelskolan i Centralasien. Den blev det stöd Aziz behövde för att fullt ut leva i sin kallelse som evangelist. Din gåva och dina böner gör alltid långt mer än man kan ana, men Herren ser och verkar i det fördolda.

Fotnot: Namn och bilder är ändrade/utbytta av säkerhetsskäl.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet