Hoppa till innehåll

Evangelisation i Montenegro gav mersmak

[rev_slider alias="bildspel-montenegro"]

Evangelisation i Montenegro gav mersmak

Bättre än alla förväntningar. Så beskriver deltagarna i Ljus i Östers evangelisationsteam årets resa till Montenegro. Förutom att de själva fick växa i tro blev över 20 personer helade och flera människor tog emot Jesus.

För andra året i rad anordnade Ljus i Öster en evangelisationsresa till Montenegro. Tre team från Finland, Sverige och USA åkte ned till Montenegro i slutet av juni och början av juli för att evangelisera på gator och torg. Förhoppningen var att skapa personliga relationer med invånarna, stötta de lokala missionärerna och göra Jesus känd i landet. I Montenegro finns det bara omkring 150 evangeliskt kristna.

Förutom gatuevangelisation med sång och bön anordnade deltagarna speciella aktiviteter för barn. De fick spela kubb, rita med kritor, blåsa såpbubblor, kasta ärtpåsar i en ring och spela volleyboll och fotboll. Samtidigt fick teamen en chans att berätta för dem om Gud. Noomi Kurkkio, en av de finska deltagarna, bad frälsningsbönen med flera av barnen:

– Vi började med att göra en liten charad. Sedan berättade vi för dem att Gud är en god far som älskar dem. Därefter fick jag be för några av barnen och då kom det ännu flera barn som alla ville att jag skulle be för dem.

Några av teamdeltagarna hade aldrig evangeliserat tidigare. Och även om det kändes svårt i början fick de snabbt växa både i sin tro och i sina gåvor. Extra speciellt var det när teamdeltagarna fick be och se människor bli helade från sina smärtor.

– När vi var på besök i staden Ulcinj, där 70 procent av befolkningen är muslimer, fick de flesta av oss be för helande för första gången. Det var fantastiskt hur mirakler skedde i Jesu namn. När vi spelade och sjöng samlades många för att höra evangeliet. I slutet av kvällen träffade vi flera unga romska pojkar. Vi frågade om de hade ont någonstans och snart kom de fram med vänner som hade smärtor. En pojkes vrist och en annan pojkes nacke blev helad. De var muslimer men tog med sig biblar och ville höra om den Jesus som hade helat dem. Den dagen var helt fantastiskt, berättar Noomi Kurkkio.

En dag fick teamen lära känna en fattig familj där pappan är ensamstående med fem barn. När de besökte familjen tog med sig mat och leksaker till barnen. Teamdeltagarna fick chans visa familjen kärlek och berätta för dem om Gud.

– Att vara missionär är ibland väldigt praktiskt. Och vi har lärt oss att det är allt annat än tråkigt.

Men allt under resan var inte enkelt. Ibland blev teamen ifrågasatta och flera muslimer som var duktiga att argumentera för sin egen tro satte hård press på teamdeltagarna.

– Vi försökte vara raka och berätta för dem om Jesus – om vad han betyder för oss. Vid de tillfällena hjälpte Gud oss och gav oss de rätta orden, säger Noomi Kurkkio.

Årets evangelisationsresa har berört många i Montenegro, men den har också påverkat deltagarnas personliga liv. Nu vill många av dem fortsätta med evangelisation på hemmaplan.

– Vi vill evangelisera och be för helande hemma också. Det ska bli en ny livsstil för oss. Vi har med oss flera vittnesbörd som vi kan dela med oss av.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet