Hoppa till innehåll

Ett mirakulöst ingripande

Alexander ”Shawney” Ballog trodde inte på Gud. Hans fru var kristen och brukade samla andra romer för gudstjänst i deras hus, men Shawney var ointresserad av samlingarna. Tills den dag då något otroligt inträffade.

Det är varmt och trångt där vi sitter i det ena av de två rummen som det mintgröna, lilla huset inrymmer. Här i byn Holmok har Shawney bott med sin familj sedan deras gamla hus förstördes i en översvämning.

Han växte upp med två musicerande föräldrar som hade svårt att få ekonomin att gå ihop. Shawney började tidigt stjäla saker och lärde sig att framställa droger på vallmofrö som han sålde i grannskapet. Han gifte sig ung och beskriver själv hur han inte var den bästa pappan och maken under de första årens äktenskap.

Shawney tecknar ivrigt med händerna när han berättar om den där speciella kvällen för snart 20 år sedan. Doktorn hade gett besked om att deras 2-årige son kommer att dö och att det inte fanns något mer att göra. De hade åkt hem med honom från sjukhuset för att vårda honom bäst de kunde den lilla tid han hade kvar att leva. Samma kväll var det dags för gudstjänst i familjen Ballogs hem och medan böneropen ekade i ena rummet låg sonen i smärtor i det andra rummet.

När paret Ballog såg sitt barn i smärtor trodde de att han var på väg att dö redan samma kväll som han kom hem från sjukhuset. Mitt under bönen togs Robi in i rummet där gudstjänsten firades och pastor Josef tog barnet i sin famn och började be. Shawney stod lite vid sidan av och tittade skeptiskt på det som pågick, men snart vändes tvivlet till tro. Mitt framför hans ögon kunde han se hur sonen blev bättre och bättre och där och då bestämde han sig. Från och med nu skulle han följa Jesus och tjäna Gud. Och trots att Shawney varken kan läsa eller skriva, lyssnar han noga när andra läser Bibeln och är en av de som predikar i församlingen.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet