Hoppa till innehåll

Ett brev förändrade Sergejs liv

Ett brev förändrade Sergejs liv

Sergej hade aldrig hört talas om Jesus. Men när han plötsligt fick ett brev från en okänd man insåg han att Gud hade hört hans desperata bön. Se videon ovan där Sergej berättar om hur han fick bönesvar med posten.

I dag är Sergej en varm och starkt troende gudsman. Han älskar att spela gitarr och lovsjunga till Gud. Men så har livet inte alltid sett ut. Sergej växte upp under Sovjetunionens tid. Han, precis som de flesta i hans familj, släkt och vänner, var kommunist. Ingen av dem trodde på att det fanns en Gud och Sergej hade aldrig ens hört talas om Jesus.

– Jag var inte missbrukare men jag levde i och av världen, säger Sergej.

När han var 20 år började han med militär tjänstgöring i Sovjetunionens armé. Flera existentiella frågor började bubbla under ytan. Finns Gud? Och har Gud i så fall skapat allt? Sergej ställde frågorna men upplevde inte att någon kunde ge honom något svar.

– Jag kommer ihåg det tillfälle när jag för första gången i mitt liv stod på mina knän och bad till Gud: ”jag vet inte om du finns eller inte, men om du gör det så visa dig för mig.”

Just i den stunden kände han sig desperat, men efteråt glömde Sergej bort att han hade bett bönen. Några månader senare kom bönesvaret i form av ett brev.

– Jag blev väldigt förvånad. Jag hade aldrig träffat den personen som skickade brevet. Jag befann mig i armén och den mannen var varken från min republik eller från min stad. Han skrev till mig och berättade om Gud. Om att Gud existerar. Hur kunde han veta att jag hade frågat Gud om detta? Senare insåg jag att det var ett mirakel.

När Sergej avslutade sin militära tjänstgöring letade han upp en kyrka. Han kom i kontakt med en lokal pingstkyrka där han fick höra talas om Jesus och blev frälst. Hans liv förändrades totalt.

En del andra i Sergejs familj tog också emot Jesus, men det var många som satte sig emot hans nya tro. Sergej berättar att trots att det nu har gått många år sedan han blev en troende finns det fortfarande släktingar som förnekar honom. De ser pingstkyrkan som en sekt och tycker att det är konstigt att han inte tillhör den ortodoxa kyrkan.
– En av mina bröder var alkoholmissbrukare, men nu går han till kyrkan med mig. Trots allt så kan våra släktingar se att något har förändrats i oss. Jag är en vänligare person och de kan se att jag verkligen älskar dem.

I dag arbetar Sergej som pastor med ansvar för lovsången i kyrkan. Han arbetar med flera lovsångteam, med en bibelskola, med konferenser och han hoppas snart starta upp en lovsångsakademi.

Ljus i Öster arbetar i två stora regioner i Ryssland. Klicka här för att läsa mer om vad vi gör i VOLGA-URAL och i SIBIRIEN.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet