Hoppa till innehåll

En mosaik av historiska skärvor

Med Missionspodden vill vi ge lyssnarna möjligheten att lära känna historiens missionärer. Därför valde vi att koncentrera oss på några få personligheter istället för att berätta om alla i arkivet. Av all den dokumentation som finns har vi alltså bara lagt några få fragment under förstoringsglasets nyfikna öga.  

Av dessa historiska skärvor har vi sedan limmat ihop sju olika livsöden.  

Årtalen i rubrikerna visar den ungefärliga tid de verkade som missionärer och som vi valt att fokusera på. Dessa livsöden speglar olika delar av historien och har med åren blivit till fönster genom vilka vi kan se dem som gått före. Kanske kan vi känna vad de kände, tänka vad de tänkte och i de flesta fall agera så som de gjorde.  

Lyssna på ljusioster.se 

Nils Fredrik Höijer 

1880 – 1903 (avsnitt 4 – 5) 

När dörrar slogs igen framför näsan på honom, stod Nils Fredrik övertygad om att Gud skulle öppna nästa. Med honom grundlades organisationen och den anda som genom ett århundrade manat Ljus i Östers medarbetare att ständigt söka nya vägar runt murar, hav och förbud. 

Han föddes 1857 och sändes till Ryssland 1880. Under sitt liv gjorde Nils Fredrik banbrytande rekognoseringsresor över bland annat Centralasiens bergsmassiv och Berings sund. 

Yuan Xiangchen 

1932 – 1989 (avsnitt 6) 

Yuan var pastorn och predikanten som vägrade att böja sig under kommunisternas tak. När regimen inte längre tolererade hans ställningstagande gav de honom ett ultimatum: familjen eller Jesus. 

Yuan föddes 1914 och evangeliserade på den kinesiska landsbygden i slutet av 30-talet. I Ljus i Östers tidningar gick han under namnet Allan Yuan.  Efter fångenskapen ledde han Beijings största husförsamling. 

Aida Skripnikova 

1961 – 1971 (avsnitt 8) 

Aida var en av Ljus i Östers, (dåvarande Slaviska Missionens) hemliga kurirer i Sovjetunionen. Hon levererade sanningen om förföljelsen till bedjare i utlandet samt sanningen om Jesus till kommunisterna i hemlandet.  

Aida föddes 1941 och blev född på nytt i 20 års åldern. Hon började genast brinna av missionens iver och duellerade med både myndigheter och medier över rätten att få vara en bekännande kristen. 

Galina Viltsinskaja 

1979 – 1985 (avsnitt 3) 

Galina var ungdomsledare i Belarus och berövades sin frihet för att hon varit med och anordnat ett barn- och ungdomsläger. För sina ungdomar och medfångar gav hon gång på gång upp rätten att få leva ifred. Genom henne får vi känna lite av det som många förföljda kristna upplevt och än i dag upplever.  

Galina föddes 1955 och engagerade sig redan som tonåring i den oregistrerade baptistkyrkans barn-och ungdomsverksamhet samt Rådet för de fångnas anhöriga. 

Janis Rozkalns 

1983 – 1988 (avsnitt 1) 

Janis var missionären och människorättskämpen som KGB:s helvetesläger inte kunde tysta. Till KGB:s förtret ledde han mitt i misären flera av sina medfångar till en tro på Jesus.  

Janis föddes 1949 och arbetade som elektriker i Lettlands huvudstad Riga. För sitt engagemang för kyrkans ungdomar och spridning av traktat om mänskliga rättigheter dömdes han bland annat till fem års arbetsläger i Perm 37. 

Magnus & Maria 

1991 – 2001 (avsnitt 7) 

Magnus och Maria är församlingsgrundarna som, fastän de avråddes, satsade allt på ett gäng mongoliska tonårsflickor. Med ett skarpt öga för människors dolda potential reste de upp både efterföljare och efterträdare.  

Maria och Magnus gifte sig 1989 och reste två år senare till Mongoliet. Där blev de vittne till en väckelse som på bara 10 år multiplicerade en handfull till 10 000 kristna. 

Isik Abla 

2009 – 2021 (avsnitt 2) 

Isik var flickan som ville förändra världen genom jihad men som efter mötet med Jesus i stället kom att leda mängder av muslimer till friheten. I en misshandlad och för omvärlden oviktig muslimsk liten flicka, placerade Gud drömmen om frihet för ett helt folk. 

Isik föddes 1972 och blev, vid uppstarten av Kanal Hayat 2009, en av den kristna kanalens mest inflytelserika programledare. Idag når hon ut till miljoner muslimska hem genom sina program. 

Fler artiklar

Kärleken övervinner allt

De gick ut ur kyrkan och in i hemmen

Be för Nordkorea