Hoppa till innehåll

En kamp för evangeliet

En dold kamp utspelar sig i skuggorna av Irans komplexa landskap – en kamp för frihet och samtidigt en smygande rörelse av Biblar över gränserna. Ljus i Östers partner Darius delar med sig av hemligheterna bakom den tysta kampen, där möjligheterna att smuggla in Biblar växlar i takt med de skiftande förhållandena.

Vid bibelsmuggling så är allt beroende av vilka personer som finns på plats och vilka bussar som finns att tillgå. Utrymmet i färdmedlet bestämmer antalet böcker man kan ta med och möjligheten att få in dessa beror på situationen vid gränsen. Information rör sig snabbt och när det finns en öppning måste transporten ordnas fort för att inte missa chansen.

Från olika platser och bland olika folkgrupper väver arbetet samman en mångfald av insatser. Darius avslöjar att i detta land, präglat av både vacker natur och ett imponerande kulturarv, är det inte enbart en berättelse om elände.

–Iran är i rörelse, och det sker på många olika nivåer. Vi har allt här – naturens skönhet, ett enormt kulturarv och underbara människor, säger Darius.

– Jag ser att friheten är på väg. De senaste demonstrationerna var väldigt starka. Människor dör på grund av detta. Det är kvinnorna som är i fronten, de tar av sina hijaber för att skaka av förtrycket. För några år sedan gick jag till en restaurang i Iran med min fru. Hennes slöja var lite ur plats och hon blev genast tillsagd att täcka sitt hår. Kvinnor måste vara täckta.

– Det var inte tillåtet för en man och kvinna att hålla i varandras händer på gatan, även om de är gifta. Det fanns poliser som kollade om människor går hand i hand, för att arrestera dem som gjorde det. Samhället har stor övervakning och stränga regler, så kvinnor som tar av sina hijaber är väldigt modiga. Nu är de trötta på islam och visar att om vi inte får vara fria så får ni döda oss, fortsätter han.

Det pågår en frihetskamp i Iran och samtidigt är dörren för evangeliet öppen. De flesta av oss kan inte åka dit själv och berätta om Jesus och Guds kärlek för alla människor, men vi kan stötta dem som vill och har möjlighet att åka in och möta iranierna. När våra lokala medarbetare är på plats, får de ofta frågor från människorna:

– Var finns det kristna kyrkor? Vart kan vi gå? Då kan de visa sökande till rätt personer och be för dem.

Muslimska kvinnor går på en väg.

Namnet är ändrat av säkerhetsskäl. Situationsbilden i Iran är skrivet utifrån intervju i mars 2023.

Vill du stötta missionärerna i Iran? Swisha till 900 36 25 eller ge via bankgiro 900-3625. Märk med ”Kristallkorset”.

Fler artiklar

Kristna i Laos behöver Biblar

Ungdomar, kaffe och Jesus

”Vi måste träna nästa generation”