Hoppa till innehåll

Eastern lightning är nu i Sverige

Kristna svenskar får vänförfrågningar på Facebook och tackar ja, utan att veta om att avsändarna är en del av den livsfarliga sekten Eastern Lightning. Ett namn som dessutom kan förväxlas med Ljus i Öster. Nu verkar de i Sverige med att infiltrera församlingar och värva medlemmar.

Sekten The Church of Almighty God (Allsmäktige Gudens kyrka), eller Eastern Lightning som de också kallas, grundades 1989 i Kina. De har flera miljoner anhängare och en historia av kidnappningar, kapning av församlingar och till och med mord. År 2002 rapporterade Ljus i Öster om hur 100 kristna husförsamlingsledare i Kina hade blivit arresterade och att en tredjedel av dem hade försvunnit helt. En vecka senare kom chockuppgifterna: De försvunna hade blivit kidnappade av den fruktade sekten Eastern Lightning. Sektens måltavla var kristna, främst ledare inom de icke registrerade husförsamlingsrörelserna och gruppen blev kända för sina raffinerade och manipulativa metoder. 

Eastern Lightning är en utlöpare ur Roparna, en sekteristisk husförsamlingsrörelse i Kina. En av deras predikanter, Zhao Weishan, började samarbeta med en ung kvinna, miss Yang, som var relativt ny i tron och hade en bakgrund med psykisk sjukdom. Tillsammans undervisade de att det saknades något i Guds karaktär, en kvinnlig del av Gud, och efter en intensiv period av andliga uppenbarelser presenterade miss Yang sig själv som lösningen.  
Gud hade alltså återkommit till världen, nu som kvinna. Miss Yang var uppfyllelsen av profetian i Matteus 24:27 ”För som blixten går ut från öster och lyser ända bort i väster, så ska det vara när Människosonen kommer.” Hon var reinkarnationen av Jesus Kristus som kommit ur Kina liksom ljuset från öster. Det blev också hörnstenen i deras teologi och ursprunget till deras namn Eastern Lightning. 
Det var nästan omöjligt för den nya sekten att få efterföljare. Undervisningen var svårsmält till och med för Roparna. Gruppen bestämde sig då för att värva nya anhängare bland kristna istället för att värva folk på gatan. Metoderna blev mer och mer manipulativa, drastiska och våldsamma. Våldet eskalerade i takt med svårigheterna för dem att lura kristna.

Redan 1995 hamnade gruppen på listan över förbjudna sekter i Kina. Men efter ett uppmärksammat mord på en kvinna på en hamburgerrestaurang år 2014 hamnade de i myndigheternas omedelbara blickfång. Medlemmar ur sekten hade bett några restauranggäster om deras mobilnummer. En kvinna vägrade ge ut sitt och det slutade med att hon låg på golvet i en pöl av blod. Kineserna blev chockade när videoklipp från händelsen kablades ut och sekten blev känd för allmänheten. I samband med detta spred sig sektens medlemmar ut över världen. Ledaren sägs befinna sig i New York.
Sekten registrerades som trossamfund i Sverige år 2017, men har funnits här längre än så. Under de senaste åren har deras Facebookprofiler spridit sig på vänlistor bland Sveriges kristna som intet ont anande lagt till dem som vänner. Många har sagt ja till dem eftersom andra som de litar på har lagt till dem som vänner, men ingen tycks ha träffat dem och ingen tycks veta vilka de är.

Profilerna liknar alla varandra och tillhör unga människor, oftast kvinnor, gifta sedan ett par år tillbaka. För det mesta klingar namnen kinesiskt, men några har namn som är vanliga i Sverige. Genom dessa profiler sprider de sitt budskap om den allsmäktige Guden. 
Ingenstans på hemsidan avslöjas det att den allsmäktige guden är en kvinna. Däremot säger de tydligt att de inte är kristna. Enligt sekten lever vi kristna i mörker. De har ljuset och alla som inte accepterar det nya Gud har gjort, och som fortfarande håller fast vid Jesus Kristus och Bibelns läror, har fallit under domen och förlorat Guds beskydd. Dessa kommer att elimineras av Gud.

Själva har de en helig bok som kallas ”Ordet framträder i köttet”.
Gruppen inriktar sig främst på kristna som hungrar och törstar efter Jesus. Många av vänförfrågningarna från sekten har riktats till ivriga bedjare och evangelister. Vi har en fiende som vill förleda Guds folk. Med tanke på att deras främsta strategi är att spionera på och infiltrera kristna församlingar med målet att ta över, och inte drar sig för varken kidnappning, hjärntvättning och mord, känns det minst sagt viktigt att vi kristna är vaksamma. Namnet Eastern lightning, Österns blixt, liknar Ljus i Öster, därför känns det viktigt att förtydliga att vi inte har någon koppling till denna sekt. För den som undrar är vårt engelska namn ”Light for the Peoples”.

Ondskan visar sig inte alltid i sin råaste form. Den klär sig lika gärna i kostym. Det står att ”Satan själv förklär sig till en ljusets ängel. Då är det inte underligt om även hans tjänare förklär sig till rättfärdighetens tjänare.” 2 Kor 11:14-15 Vi som Guds folk behöver växa i urskiljning. Andebedömning kan vara en tung börda att bära, men det är en utrustning som behövs mer än någonsin i Guds församling. Som Charles Spurgeon sa; ”Urskiljning handlar inte om att veta skillnaden mellan rätt och fel. Det handlar om att veta skillnaden mellan rätt och nästan rätt.”

”Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda. Jag har nu sagt er detta i förväg. Om de alltså säger till er: Han är i öknen, så gå inte dit, eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte. Ty liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara. Där den döda kroppen är samlas gamarna” (Matt 24:23-28)

Källor: Kidnapped by a cult av Eugene Bach, CNN, Ljus i Öster 2002, Chinasource.org och sektens egna sidor.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet